Zusters zetten zich in

Een mooi bericht over de Vlaamse zusters op het Belgische Kerknet: Vele Vlaamse zusters mogen dan al te oud om zelf nog in ziekenhuizen of in de zorg actief te zijn, toch strijden ze mee tegen corona.

De dankbaarheid en waardering van verplegers, vooral in de thuiszorg, voor de snelle bezorging van mondmaskers door zusters van tientallen kloosters uit heel Vlaanderen is erg groot. De mondmaskers worden vervaardigd uit linnen, katoen of katoen en flanel. Ze zijn perfect herbruikbaar na een grondige wasbeurt op 60° of 90°. Bij een patiënt die (potentieel) besmet is met het coronavirus, moet altijd een chirurgisch mondmasker of FFP2-masker worden gedragen. De mondmaskers zijn dan ook in eerste instantie bestemd voor mensen met professionele zorgtaken.

Covid-19 wordt voornamelijk overgedragen door een druppelinfectie. Daarom hebben deze mondmaskers, als zij volgens de voorschriften worden gebruikt, wel degelijk zin. Dat moedigde zusters van onder meer de congregaties van de annuntiaten, benedictinessen of zusters van Berlaar aan in de naaikamers aan de slag te gaan en mondmaskers te maken voor de dringendste noden, in afwachting van de levering van voldoende mondmaskers voor zorgverstrekkers.

Gemiddeld naaien de zusters zo’n 100 maskers per dag. De kloosters ontvangen ook materiële steun, in de vorm van stof. Die verwerken zij in maskers die wasbaar en herbruikbaar zijn. De afgewerkte mondmaskers zelf vinden hun weg naar verpleegposten, verplegenden in de thuishulp en ziekenhuizen, maar ook en vooral in bejaarden- en verpleeghuizen. De vraag is groot, zeggen de zusters.

 

Afbeelding: Kerknet – Benedictinessen in het Duitse Tutzing aan het werk.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!