Zuster Stella – ‘Elke dag is een nieuw begin’

Kloosterlingen beginnen elke dag opnieuw. In januari laten we 4 zusters en broeders aan het woord over het begin van hun dag.

Zuster Stella van der Sneppen woont in hartje Utrecht. In het klooster van de zusters Augustinessen van Sint-Monica. Het eerste koorgebed begint er om 7.30 uur. Een uur eerder gaat bij zuster Stella de wekker. ‘Dan praat ik een met de Grote Baas van boven om Hem te danken voor de nieuwe dag.’

‘Mijn dag begint met het geruststellende gevoel dat ik het  niet alleen hoef te doen. Ik leg het leven in Gods hand en vraag om bescherming. Om zijn bijstand om de dag goed door te komen en het goede te doen voor mijn naasten. Ik bid voor mensen van wie ik weet dat ze het moeilijk hebben en voor mijn medezusters. Als het even kan ga ik vóór het ochtendgebed naar de werf aan de Oudegracht. Ik zie de eenden voorbijzwemmen en soms zijn werklui aan de overkant bezig met herstelwerkzaamheden. Te midden van het stadsgewoel mediteer ik, over de woorden van Augustinus, over onze leefregel: liefde tot God en de naaste. Eén van hart, één van ziel, een leven in vriendschap, op weg naar God.’

‘Het gemeenschapsleven in een klooster is niet altijd makkelijk. Je bent allemaal verschillend. Als er iets speelt kan ik dat in de ochtend bij God neerleggen. Zo is elke dag ook weer echt een nieuw begin, een nieuwe kans om er iets van te maken.’

Foto: Beitske Kempenaar
De tekst werd eerder gepubliceerd in Klooster! nr 2 2018