Zundert Trappist – Een beetje weerbarstig

Op een warme zomeravond een koel drankje op een terras. Het klinkt aanlokkelijk en de keuze is enorm. Sinds een paar jaar hoort daar ook de Zundert Trappist bij. Een mooi kastanjekleurig bier. Het wordt gebrouwen door de broeders van Abdij Maria Toevlucht in Zundert in hun eigen brouwerij De Kievit en is daarmee één van de veertien officiële trappistenbieren.

Trappistenbier wordt gebrouwen door trappisten, monniken van de orde van de cisterciënzers. Trappist verwijst dus naar de herkomst van het bier; een trappist moet binnen de muren van de abdij geproduceerd worden, door of onder toezicht van de kloostergemeenschap. In België zijn er zes en in Nederland twee bieren die aan de regels van de Internationale Vereniging Trappist voldoen en die het logo ‘Authentiek Trappisten Product’ mogen voeren: ‘La Trappe’ van Abdij Koningshoeve in Berkel-Enschot en ‘Zundert’ van Adbij Maria Toevlucht. ‘Zundert’ werd in december 2013 het tweede officiële Nederlandse trappistenbier.

Op hun website vertellen de broeders over hun trappist: ‘Zundert Trappist is een kastanjekleurig bovengistend bier met nagisting op fles. Het bevat 8% alcohol. We hebben gekozen voor een bier dat we ‘een beetje weerbarstig’ noemen. Dat wil zeggen, Zundert Trappist is een bier dat je de tijd moet geven om daadwerkelijk te doorgronden.
Ons trappistenbier heeft een veelbelovende geur met een zweem van kruiden en specerijen. In de aanzet is Zundert Trappist bloemig en iets zoet. Geef het bier wat tijd en het karakter evolueert van licht karamel naar een mooie en droge hopbitterheid. In de lange afdronk vloeien de bitters samen met een aangename kruidigheid op de achtergrond.’

In de nieuwsbrief van de brouwerij is te lezen dat de monniken van Zundert ook veel aandacht hebben besteed aan de etiketten van hun bier. Enerzijds moet het passen bij de eeuwenlange monastieke traditie, anderzijds mag het best zichtbaar zijn dat Trappistenbrouwerij De Kievit een jonge brouwerij is. Op het etiket zie je een eigenwijze kievit. Hij steekt z’n kop nieuwsgierig boven het gras uit. De naam van de brouwerij verwijst naar de boerderij De Kievit, waar ze de voortzetting van is. Toen het boerenbedrijf niet meer uitgevoerd kon worden, besloten de monniken te gaan brouwen om in hun onderhoud te kunnen voorzien. De kievit is gevangen in een vijfhoekige sluitsteen. De ontwerpers haalden hun inspiratie hiervoor uit de sluitstenen boven de ramen van de abdij. Het woord Zundert is juist heel traditioneel geschreven. Maar als je goed kijkt heeft de ontwerper een grapje uitgehaald. De letter ‘d’ in Zundert is zo veranderd, dat hij net zo’n kuifje als de kievit heeft. Net als de broeders overigens, wanneer zij hun ‘Zundertpet’ opzetten…

foto’s: Abdij Maria Toevlucht (etiket) en Guido van Belle (broeders met Zundertpet)