Zuster Wendy

In Trouw van 7 januari werd in Naschrift P.S. aandacht besteed aan Zr. Wendy Beckett, die leefde als kluizenaar, maar in de jaren negentig uitgroeide tot kunstcriticus op de Britse en Amerikaanse televisie.
Zij overleed op 26 december 2018.

In de gelikte televisiewereld was ze een ontwapenende verschijning. De magie van haar programma’s lag in het moment dat ze voor het eerst werd geconfronteerd met de originele kunstwerken, waarvan ze in de afzondering van haar ermitage slechts de reproducties uit boeken of van ansichtkaarten had bestudeerd. Zonder script of autocue leverde ze onverbloemd haar commentaar.

Zuster Wendy wijdde haar leven aan God, en leefde als karmelietes in een caravan als kluizenaar  in Norfolk.

Haar alter ego van kunstliefhebber werd met succesvolle televisieseries en boeken een tegengestelde wereld ingetrokken. Ze trok voor de BBC de wereld over, kreeg luxe ontvangsten opgedrongen en werd geïnterviewd in grote talkshows. Haar collega-nonnen, zo bezwoer ze, hadden medelijden met haar. Behalve misschien toen ze op audiëntie ging bij paus Johannes Paulus II, die haar prees voor de wijze waarop ze de kerk positief in beeld bracht.

Lees meer over hoe zuster Wendy bij toeval in de mediawereld verzeild raakte in het artikel in Trouw.

Tekst van de citaten: Rob Velthuis