Zoetigheden

Wanneer er iets te vieren valt komt er heel vaak zoet op tafel. Koekjes, cake, taart, ijs en pudding, snoepjes, chocola, bonbons. Als we willen verwennen trakteren we op zoetigheden. We onderstrepen er blijheid, goede wensen en zoete woorden mee. Een zoete smaak in de mond voedt de gezelligheid en maakt het samenzijn met elkaar tot feest. In veel culturen werkt dat zo. Bij het vieren van een feest doen alle zintuigen mee en voor de smaak is zoet verbonden met goed, lekker en geluk – ook al weet iedereen dat het vaak niet zo gezond is.

Met zoete spijs is het beter voorzichtig en matig te zijn. Voor zoete wensen, op kaartjes geschreven of uitgesproken, geldt dat niet. Voor de ervaring van geluk zijn die waarschijnlijk ook veel belangrijker. December is de maand bij uitstek om tijd te maken voor die zoete woorden. De feesten die we vieren brengen mensen bij elkaar en geven alle gelegenheid. Laat de kans niet lopen.

Yoghurt-kersen pudding

Wat heb je nodig?
Voor een pudding in een vorm van 1 liter

360 ml (stand)yoghurt
125 gr (magere) kwark
200 ml slagroom
50 gr  suiker
300 gr kersen confiture
halve theelepel kaneel
8 blaadjes gelatine
wat vruchtensap of siroop
stukje chocolade

Hoe maak je het?
(Bij voorkeur een dag van tevoren maken)

Spoel een puddingvorm (een tulband bakblik werkt ook heel goed) met water om en zet dit klaar. Doe de yoghurt, kaneel en de kwark in een kom en roer deze door elkaar. Giet de slagroom in een mengbeker met de suiker erbij en klop deze stijf (mixer). Schep daarna de room door het yoghurt-kwarkmengsel. Week de gelatineblaadjes tenminste 10 minuten in koud water. Doe 5 eetlepels vruchtensap of siroop in een pannetje en leg de blaadjes gelatine die je hebt uitgeknepen erin. Verwarm dit al roerend tot de gelatine helemaal is opgelost. Laat de gelatine eventjes afkoelen (mag niet stollen) en schep de vloeistof door de yoghurt-kwark-slagroom.

Doe nu de kersen confiture erbij en roer deze licht door het mengsel zodat er een marmereffect ontstaat. Schenk dan alles in de vorm en laat de pudding in de koelkast opstijven.

Stort de pudding op een schaal of bord. Tevoren de vorm even in warm water houden om te zorgen dat de pudding goed loskomt. Schaaf met een rasp wat chocolade over de pudding.

Geniet ervan!

Gérard Martens