Zoete koek – Appel-vijgen flappen

Een onontkoombaar deel van ons bestaan is dat we worden bestookt met aanbiedingen, meningen en verlokkingen. In ons omgaan met de wereld die ons omringt en met mensen moeten we voortdurend keuzes maken in alle informatie die op ons afkomt. Veel daarvan is ons in principe ‘goed gezind’, is bedoeld vooruit te helpen of met elkaar nuttige of aangename dingen te doen. Maar niet alles en altijd. Waar je de ogen voor open moet houden is dat alle aanbieders ook ‘hun belang’ hebben – dat kan bij jouw belang passen, al ga je daar beter niet klakkeloos van uit. Voor zoete koek kan je dat niet aannemen.
Soms gaat het anders. Een inspirerend voorbeeld geeft Sint Maarten. Wat er met hem in de ontmoeting met de kleumende bedelaar gebeurt is dat hij de kou die de ander lijdt zelf voelt tot in zijn botten. Zo ‘weet’ hij wat te doen. Belangeloos deelt hij zijn mantel die beiden kan verwarmen. Zomaar een inspirerend voorbeeld aan het eind van onze vastentijd. Je verplaatsen in een ander is een bijzondere gave van mensen die het leven zoeter maakt. En voor wie vast: een heerlijke lekkernij om samen met Pasen van te snoepen.

Appel-vijgen flappen

Boodschappen:
(6 stuks)

  • Blik kant-en-klaar croissant-deeg (extra large)
  • 2 appels
  • 2 (verse) vijgen (De verse vijgen kan je vervangen door stukjes gedroogde vijg)
  • handje rozijnen
  • 1 citroen
  • beetje honing

Aan de slag:

Zet een bakplaat met bakpapier klaar.

Maak de vulling. Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snijd ze in blokjes. Was de vijgen. Snij het steeltje ervan af en verdeel ze in partjes.
Zet een koekenpannetje op het vuur en doe er een klein beetje water met wat citroen in. Smoor daarin de appel met de rozijnen. Zodra de appel uit elkaar gaat vallen de partjes vijg even mee verwarmen. Vlam uit.

Open het blik kant-en-klaar deeg op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg uit en deel het op de perforatielijnen. Bepaal hoe de lap het beste dubbel gevouwen kan worden en druk de vouwlijn wat dunner uit. Doe dat ook met de overige buitenzijden.

Leg op de helft van een deegstuk een lepel vulling. Laat er een beetje honing op druppelen en sla de flap dicht. Druk met een vork de flaprandjes rondom goed op elkaar. Leg de flap op de bakplaat en prik met de vork een paar gaatjes in de bovenkant. Herhaal dit met alle deegstukken.

Schuif de bakplaat in de op 190°C voorverwarmde oven en bak de flappen in 15 -20 minuten gaar.
Uit de oven eventjes laten bekoelen. Koud zijn de flappen ook lekker. Zeker als je er van uitdeelt.

Gérard Martens

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!