Zie ik het… – Zoete aardappelfrites

Het is een vraag waarvan ik vind dat ik die mezelf moet blijven stellen. Zie ik wel wat ik denk te zien? Zie ik het wel goed? Zonder opzet gebeurt het me dat ik met een enkele blik wel denk te weten hoe het zit. En voor je het echt in de gaten hebt ben je oplossingen aan het geven terwijl je wat er speelt niet eens goed in de smiezen hebt. Wat we misschien allemaal meer zouden moeten doen is ‘vertragen’. We moeten tijd durven nemen om geduld te hebben, afstand te nemen, te luisteren, te kijken en te snuffelen. En ook om er het spreekwoordelijke nachtje eens over te slapen. Daar blijk je tijd mee te winnen, want je krijgt inzicht, ziet dieper… Je bent niet in oppervlakkigheid blijven steken. Niet altijd is de eerste indruk ‘goud’, raak en de waarheid. Onder de buitenkant kan een andere kern zich aanbieden dan je verwacht. Dat is wat ik dan ook wel weer heel leuk vind: een nieuwe verrassing.

Zoete aardappelfrites

In eerste oogopslag zien frites van zoete aardappel er vrijwel uit als een gewoon portie patat van de ons zeer vertrouwde aardappel. Als plant hoort de zoete aardappel tot een heel andere familie. Er zit zetmeel in dat voor bijvoorbeeld diabetespatiënten veel gunstiger is. De smaak van deze frietjes is heel anders en eigen. Prima dus voor de variatie – als je daarvan houdt!

Boodschappenlijstje (4 personen)

  • 700 – 800 gram zoete aardappelen
  • zonnebloemolie of frituurolie (in friteuse)

Aan de slag

Schil de aardappels. Snijd ze met een scherp mes overlangs in plakken van ongeveer 1 centimeter. Vervolgens de plakken in de lengte in repen van ongeveer 1 centimeter snijden. Je hebt nu mooie lange ongebakken frieten.

Mogelijkheid 1: Doe de frieten in een pan met water. Breng ze aan de kook en laat ze 10-15 minuten zachtjes koken tot ze nèt gaar worden. Laat ze afkoelen.
Mogelijkheid 2: Verhit in de friteuse de olie tot 160 graden en bak de frieten daarin 6 -7 minuten, in 2 porties. Laat ze afkoelen.
De frieten zijn nu klaar om af te bakken.

Verhit in de friteuse (of bakpan/koekenpan – opletten met spatten!) de olie tot 190 graden. Bak daarin de frieten 2 minuten in 2 porties tot ze mooi lichtbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken. Serveren bestrooid met een beetje zout.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!