Zaligverklaring monniken van Tibhirine

Negentien Algerijnse martelaren, waaronder zeven trappistenmonniken van Tibhirine, zullen dit jaar op 8 december zalig worden verklaard. Dat hebben de bisschoppen van Algerije verkondigd.
Kardinaal Angelo Becchiu, prefect van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen, zal voorgaan in de Mis en zaligverklaringsrite voor de zes vrouwen en dertien mannen die hun leven hebben gegeven voor “de armen, de zieken, de mannen, vrouwen en kinderen van Algerije”, melden de bisschoppen in een persverklaring. “Hun zaligverklaring zal een impuls voor de Kerk en de wereld zijn om samen een wereld van vrede en broederschap op te bouwen”, zeggen de bisschoppen.

Een wrede guerrilla-oorlog
Tussen 1991 en 2002 woedde er in Algerije een burgeroorlog die uitbrak nadat het leger de populaire fundamentalistische FIS-partij had uitgesloten van de verkiezingen en verboden. De gewapende tak van de partij, de GIA, voerde een extreem wrede guerrilla-oorlog die zich steeds meer tegen de burgerbevolking richtte en niet onderdeed voor het optreden van IS. Naar schatting heeft de GIA tijdens de burgeroorlog 70.000 burgers vermoord, bijna driekwart van het totaal aantal slachtoffers.
De zeven cisterciënzer monniken van Tibhirine werden in maart 1996 ontvoerd vanuit hun klooster van Onze Lieve Vrouw van de Atlas. Op 23 mei maakte de GIA bekend dat zij waren vermoord. Een week later werden alleen de hoofden teruggevonden. De exacte toedracht is nooit achterhaald. Theorieën dat het om een actie zou zijn gegaan van de Algerijnse inlichtingendienst om de GIA in diskrediet te brengen zijn niet overtuigend gebleken.

Symbolische plaats
De zaligverklaring zal plaatsvinden in de stad Oran. Die plaats is symbolisch: daar was Pierre Claverie van 1981 tot 1996 bisschop. Hij werd door extremisten vermoord omdat zijn inzet voor wederzijdse toenadering tussen christenen en moslims en Algerije en Frankrijk haaks stond op de ideeën van de islamisten.(CNS)

Over het verhaal van de monniken van Tibhirine werd in 2010 onder regie van Xavier Beauvois een film gemaakt: Des hommes et des dieux.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!