Woestijnvaders

Woestijnvader zochten de eenzaamheid. Toch waren ze bekend in hun eigen tijd, en ver daarna. Veel van hun uitspraken en anecdotes hebben de tand des tijds doorstaan en blijken uitstekend van toepassing te zijn op relevante vraagstukken van het leven in onze tijd.

Het boek Woestijnvaders onderweg van Mattias Rouw bespreekt een unieke selectie van inspirerende mannen en vrouwen uit het eerste millennium, die op zoek waren naar spirituele ontwikkeling, wijsheid en inspiratie. Het boek presenteert een unieke selectie aan mannen en vrouwen die deel uitmaakten van de eerste monnikenbeweging, waar maar weinigen in het Westen nog bekend mee zijn.

In dit tijdschrift-achtige boek uit 2015 (Beste theologische boek 2015) leert de lezer niet alleen over hun levens, maar ook komen de Woestijnvaderspreuken aan de orde: een bundeling vol praktische tips, inspirerende raadgevingen, provocerende aforismen en diepe wijsheden.

Een voorbeeld: Woestijnvader Mozes over niet oordelen

Een monnik in Sketis maakte een ernstige fout. De monnikenraad kwam bijeen om te overleggen wat ze met de situatie aan moesten. Omdat Mozes een wijs man was, stuurden ze de overste van het klooster om te vragen of hij wilde komen. Maar Mozes wilde niet. Ze zeiden: ‘Laten we een nog belangrijker persoon sturen.’ Toen vervolgens priester Isodorus aankwam, zei hij: ‘Kom, de monniken zijn bijeen gekomen, ze wachten op je.’ Toen stond Mozes op en ging naar hen toe.

Vreemd genoeg droeg Mozes tijdens het lopen een mand op zijn rug. Een oude kapotte mand, tot de rand gevuld met zand en stenen. Aan alle kanten viel het er uit. De monniken die hem tegemoet kwamen lopen, vroegen daarom verbaasd: ‘Mozes, wat ben je nu aan het doen?’ Waarop hij antwoordde: ‘Kijk, mijn fouten laten een spoor achter, maar ik zie het zelf niet. En juist vandaag ben ik naar jullie gekomen om een oordeel uit te spreken over de fout van iemand anders.’ De monniken hoorden Mozes’ woorden en zeiden niets meer tegen de broeder die de fout had gemaakt en vergaven hem. 

 

Het Woestijnvadermagazine is te koop!

Het wachten is voor bij! Het Woestijnvadermagazine is te koop! Voor maar € 12,50 Ga snel naar de boekenwinkel of koop hem online http://woestijnvaders.com/winkel…#woestijnvaders #woestijnvaderteam #vuurbaak #magazine #art #design #illustration #zolderkamer72 #SWstudio #studioVandaar #MattiasRouw #MarcelEnderink #SanderWeeteling #JediNoordegraaf #christelijkeboeken

Geplaatst door Woestijnvaders op Vrijdag 25 mei 2018

 

Inmiddels verscheen in 2019 van dezelfde auteur 7 x 7 -Levenslessen van de Woestijnvaders. In dit dagboek neemt Mattias Rouw de lezer (met ingeleide en toegelichte teksten) zeven weken mee aan de hand van zeven verschillende woestijnvaders en -moeders of thema’s die belangrijk zijn voor deze monniken.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!