Witte Donderdag – In Manus Tuas (gregoriaans)

Bram Verheijen van de St. Adelbertabdij van Egmond-Binnen zingt samen met Peter van Asselt en Broeder Geerard Labeur In Manus Tuas.

Witte Donderdag

Een onvergetelijke Witte Donderdag, dat was die dag in april in Gouda. Net zo zomers als gisteren en vandaag. Het gonsde in de stad. Niemand wist wat er ging gebeuren. Iedereen hoopte dat de kerken van Gouda hun mensen massaal in beweging zouden brengen. En toen gebeurde het. Publiek bleef maar toestromen. Ik liep tijdens het lijdensverhaal van Christus een rondje om de markt. Dat lukte niet. Te veel mensen, 8000 in totaal. Voor het Passieverhaal. Het is nog steeds een wonder dat het lijden en sterven van Christus zoveel leven in Gouda gaf. Het slot was onvergetelijk. Het lied van André Hazes en Guus Meeuwis kreeg een religieuze betekenis: geef mij je angst, ik geef je er hoop voor terug. Ik mocht op het podium staan tijdens dat lied en had echt het gevoel dat leven en dood samenkwamen. Mijn overleden ouders droegen me die avond en dat moment. Een bevrijdend gevoel dat ook in het Gregoriaans tot ons kan komen.

Leo Fijen

In Manus Tuas
In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum. Redemisti nos Domine, Deus veritatis.
Goria Patri en Folio en Spiritui Sancto.

Vertaling
In uw handen, Heer, beveel ik mijn geest. Gij hebt ons bevrijd Heer, God van de waarheid.
Eer aan de Vader, de Zoon en de Heilige Geest

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!