Wereldmissiemaand Gelukkig de vredestichters

Op 18 oktober is het Missiezondag. Onder het motto ‘Gelukkig de vredestichters’ (Matteüs 5,9) richt Missio de aandacht op de regio West-Afrika, in het bijzonder Niger en Nigeria.

Onder het motto ‘Gelukkig de vredestichters’ (Matteüs 5,9) voert Missio Pauselijke Missiewerken dit jaar de campagne voor de Wereldmissiemaand. Te midden van grote problemen als honger, armoede, terreur en de coronapandemie in West-Afrika wil Missio stemmen van hoop laten horen.

Vrede onder druk
Niger en Nigeria waren lange tijd, samen met buurlanden in de Sahelregio, een voorbeeld van vreedzaam samenleven van mensen van verschillende religies en etnische groepen. Ondanks grote problemen als armoede en honger was er sprake van een relatieve stabiliteit. Maar de laatste jaren is die vrede onder druk komen te staan. Islamitische terreurgroepen breiden zich over steeds meer landen uit.

Stemmen van hoop
Te midden van oplaaiende conflicten en problemen als honger, armoede en nu ook de coronapandemie klinken echter ook stemmen van hoop. Stemmen van zusters, priesters, bisschoppen, leken van de katholieke kerk die zich actief inzetten voor vrede tussen christenen en moslims en tussen etnische groepen. Want alleen samen kan men de problemen het hoofd bieden.

Hulp voor vrouwen in Maradi, Niger
Zuster Marie Catherine Kingbo heeft zich met haar kleine gemeenschap van zusters gewijd aan het ondersteunen van vrouwen en meisjes in de dorpen van de Sahel. De zusters strijden tegen kindhuwelijken, besnijdenis van meisjes en ondervoeding. De coronapandemie betekent voor iedereen nieuwe uitdagingen. Hongersnoden leiden tot sociale onrust en een ineenstorting van veel structuren. Omdat de grenzen gesloten zijn, komen er geen goederen het land meer in. De prijzen exploderen en er is geen werk meer.

Vrouwen blijven achter
De mannen proberen meestal via illegale wegen het land te verlaten om ergens anders werk te vinden. De vrouwen blijven achter en doen hun best om voor de kinderen te zorgen. Omdat het niet voldoende zal zijn alleen het risico op infectie in te dammen, heeft zuster Marie Catherine een project opgezet dat lessen in hygiëne en de productie van zeep verbindt met levenshulp. Hun kleine gemeenschap werkt met vrouwengroepen uit 125 dorpen. Elke groep bestaat uit 40 vrouwen. Op deze manier doen in totaal 5.000 vrouwen mee aan het project. De vrouwen leren hoe ze zelf zeep moeten maken. Daarnaast leren ze hoe ze tropenziektes zoals malaria kunnen vermijden. Omdat de basisgezondheidszorg in elkaar gestort is, vrezen de vrouwen een dramatische toename van andere ziektes door de coronacrisis.

Meer informatie of bijdragen? Kijk op Missio.nl

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!