Wereldlichtjesdag – ‘Wij denken aan jou’

Op WereldLichtjesdag – 9 december – steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten.

De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet. In bijeenkomsten worden de kinderen herdacht door kaarsjes aan te steken en te luisteren naar muziek, troostende woorden en gedichten.

Ontstaan van WereldLichtjesDag
World Wide Candle Lighting is ontstaan in 1997 in Amerika, door The Compassionate Friends. Inmiddels worden er wereldwijd, op de 2e zondag van december om 19.00 uur lokale tijd, kaarsen gebrand voor overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag, ieder uur ergens op de wereld, kaarsen worden aangestoken voor overleden kinderen. Op diverse locaties in Nederland worden ook een herdenkingsbijeenkomsten gehouden.

Meedoen? Je bent van harte welkom!
Wie een kind heeft verloren is van harte uitgenodigd. Er zijn mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot volwassenen van 80 jaar. Broertjes, zusjes, grootouders, andere familieleden en mensen die zich verbonden voelen zijn allemaal welkom. Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al 30 jaar geleden was. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen.

Wie de herdenking niet kan of wil bijwonen, kan ook thuis om 19.00 uur een kaars branden. World Wide Candle Lighting is een mooi initiatief, waar iedereen aan mee kan doen. Ook mensen die zich nauw betrokken voelen, steken vaak een kaarsje aan om zo hun medeleven te tonen. Samen zorgen we ervoor dat er in de gehele wereld een lint van lichtjes ontstaat.

Kijk voor meer informatie of voor de locaties van bijeenkomsten op de site van Wereldlichtjesdag.