Weinachtsoratorium als overdenking – Ad de Keyzer

Zaterdag 7 december zal op speciale wijze aandacht worden besteed aan het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach.
Ad de Keyzer, wetenschappelijk medewerker aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen, zal dit grote werk, waarvan de teksten zijn ontleend aan het Evangelie volgens Lucas en het Evangelie volgens Matteüs, vanuit de spiritualiteit nader toelichten. Hij doet dit door middel van meditatie en neemt u mee in zijn overdenkingen en reflecties. De pianobegeleiding is in handen van Mariëlle Tromp-Zentveld.

De zeer gelovige Bach (1685 – 1750) schreef dit oratorium toen hij 49 jaar was en het hoogtepunt van zijn muziekcarrière beleefde. Bach componeerde zijn Weihnachtsoratorium voor de Lutherse liturgievieringen in Leipzig tussen Eerste Kerstdag en Driekoningen rond de jaarwisseling van 1734-35, zes delen in totaal. Wat hun vorm betreft lijken ze erg veel op de Matthäus- en de Johannespassion: de tekst uit het Evangelie wordt overwogen in recitatieven, aria’s en koralen.

In de wijze waarop Bach met deze teksten uit de Schrift omgaat, laat hij horen en zien hoe het Woord van God ook aan hem geschiedt. In teksten en muziek opent Bach voor ons de deur naar een geestelijke ruimte waar woorden van profeten en evangelisten tot klinken komen. De bewogenheid van Bach kan ook ons vandaag de dag tot een bron van inspiratie zijn!

Ad de Keyzer heeft zich toegelegd op het terrein van de liturgische spiritualiteit en is geen onbekende in Egmond. Hij is de auteur van de boeken ‘Bachs grote passie’ en ‘Mystieke perspectieven in Bachs Matthäus Passion’ waarover hij vorig jaar in de abdijwinkel een drukbezochte lezing heeft gehouden.

Praktisch

Datum: zaterdag 7 december, 14.00 – 16.00 uur
Plaats: Abdijwinkel van Egmond, Egbertzaal, Vennewatersweg 27A, Egmond-Binnen

Kosten: €12,50

Aanmelden kan via deze link.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!