Weer ‘dankjewel’ kunnen zeggen – Zomersalade

Het afstand nemen van het gewone doen en de alledaagse ‘tredmolen’ is een zegen van de vakantieperiode. Als je de mogelijkheid hebt er ook nog op uit te trekken ben je helemaal uit je alledaagse doen. Dat geeft de gelegenheid om je bestaan weer even anders te zien en tijd te maken om te komen bij wat je belangrijk vindt.

Meer rust en een vreemde omgeving openen mij steeds opnieuw de ogen voor de gedachte en het gevoel dat alles wat we zien, horen, proeven, ruiken en gebruiken ons gegeven wordt en in veel gevallen tegelijk door werk, zorg en aandacht van mensen geschikt gemaakt is. We krijgen alle schoonheid van de natuur en de kracht van leven van God en zo ook ons voedsel mede dankzij alle mensen die er met hun kunde aan gewerkt hebben … Dat maakt alles wat we tot onze beschikking hebben weer wat wonderlijker, minder vanzelfsprekend. En dat helpt me om er voorzichtiger en zuiniger mee om te gaan. Meer ‘Laudato Si’, “dank jullie wel ervoor”.

Aandacht geven aan wat je eet, zorgvuldig omgaan met ingrediënten, het zijn fundamentele zaken wanneer je betrokken, dankbaar en duurzaam wil omgaan met alles wat je omringt. Je streeft ernaar geen goede spullen weg te gooien. De salade in dit recept ontstond uit wat overgebleven gekookte pasta en andere andere lekkere dingen die in de koelkast aanwezig waren. Voor dit gerecht ging ik niet apart naar de winkel.

Zomersalade

Boodschappenlijst

  • schaaltje gekookte pasta
  • enkele schijfjes droge worst, kleingesneden
  • plak kaas, ook in kleine blokjes
  • handje spinazie
  • een paar peultjes
  • 2 tomaten
  • peterselie
  • mayonaise, yoghurt, olie, azijn, peper, zout

Aan de slag

Doe de pasta in een geschikt schaaltje of diep bord. Snijd de schijfjes droge worst en de plak kaas in kleine kubusvormige blokjes. Haal de peultjes af en snijd ze in stukjes. Doe deze in een pannetje met wat water en een beetje zout en blancheer de peultjes. Snijd de spinazieblaadjes in smalle reepjes. Doe alle ingrediënten bij de pasta en schep ze door elkaar.

Maak in een apart schaaltje van een lepel mayonaise, een scheut yoghurt en een beetje olie en azijn een dressing door alles goed door elkaar te roeren. Beetje zout en peper (naar smaak) erbij. Giet dit over de salade en schep deze om.

Snijd de tomaten in vieren of nog kleiner en leg deze rond de salade op de rand van het bord. Garneer alles met een beetje gehakte peterselie.

Combineert goed met wat brood.

Eet smakelijk!

Gérard Martens