Weekbrief Leo Fijen – zondag 4 november

Bisschop

Mijn hart juicht als ik midden in de week op mijn telefoon kijk en lees dat er een nieuwe bisschop van Roermond is. Mijn hart maakt een sprongetje als ik de naam hoor van Harrie Smeets. Deze deken van Venray wordt de 24ebisschop van Roermond. Ik rijd in sneltreinvaart naar het centrum van deze stad en ben net op tijd voor de perspresentatie. Als de nieuwe bisschop het woord neemt, merk ik dat hij geheel zichzelf is. Ik heb hem de afgelopen jaren leren kennen bij de eucharistievieringen op televisie vanuit Venray. Deze geboren Limburger maakte toen indruk op mij omdat hij als priester de taal van deze tijd spreekt om het leven van Christus te delen met iedereen, omdat hij als geen ander grote groepen jongeren weet te bereiken met de kern van het Evangelie en omdat hij het belangrijk vindt om als kerk aanwezig te zijn midden in het leven. Ik was er ooit bij toen hij de levende kerststal in Venray inzegende en ik maakte mee hoe hij de deuren van de kerk opende om zijn unieke verzameling kerstengelen aan iedereen te tonen. Harrie Smeets is bovendien niet bang uitgevallen, hij gaat kritiek niet uit de weg en durft op persoonlijke vragen in te gaan. Tijdens de perspresentatie wordt hem gevraagd wat een sterke eigenschap van hem is. Dat moeten anderen maar zeggen, vindt hij eerst. Als journalisten aandringen, dient hij van repliek: ‘Dat ik redelijk goed mijn verhaal kan doen tijdens een persconferentie’. Het is een verademing om de nieuwe bisschop te horen bij de perspresentatie: geen voorzichtige antwoorden, geen regels en voorschriften, maar de erkenning dat het leven soms anders gaat dan de leer en dat het een plicht is om naast mensen te gaan staan. Zijn wapenspreuk zegt in dat verband alles: In Gods naam mensen liefhebben. Dat is geen mooie belofte voor de toekomst. Harrie Smeets doet het al. Deze zomer ging hij met vakantie naar Rome, niet voor de bekende religieuze plekken maar om vluchtelingen op te zoeken die niet in Nederland mochten blijven. Dat is Harrie Smeets ten voeten uit: een bisschop die ook op vakantie vluchtelingen nabij wil zijn.

Leo Fijen