Weekbrief Leo Fijen – Pinksteren

Presentatie gebedenboekje Thomas Quartier

Geluk, genade en zegen in één

Geluk duurt altijd veel korter dan de weg daar naar toe. Genade daalt als geschenk pas in als het voorbij is. Zegen is een woord dat te weinig gebruikt wordt als het erom gaat. Geluk, genade en zegen zijn deze vrijdag voor Pinksteren in en om me heen. Ik moet een hele omweg maken om in de buurt te komen van dit geluk, deze genade en die zegen. Eerst gaat het richting Utrecht om bij te praten met mijn zoon, geestelijk verzorger in het leger. Dat lukt heel goed, met de foto’s van mijn opa en zijn overgrootvader bij de hand. Hij had daar om gevraagd. Want hij had van mij de schoffel van mijn opa gekregen, als een erfstuk van de familie.

Schoffel van opa en overgrootvader

Mijn opa was boer onder de rook van Amsterdam. Die schoffel staat voor het boerenleven. Ik ben naar mijn opa vernoemd, mijn zoon naar mij. De schoffel verbindt een paar generaties. Als ik wegga, geeft mijn zoon me een cadeau, alvast voor Vaderdag, een prachtige cd van Jack Poels. Met een ontroerend lied van een vader die tegen zijn zoon zegt dat hij altijd welkom is. In de auto hoor ik dat lied en moet ik een beetje huilen. Met dit lied en deze cd, met de foto’s van opa en overgrootvader, met de schoffel weten mijn zoon en ik: we horen bij elkaar. Dat is geluk, genade en zegen in één.

Ree

Daarna gaat het richting Meppel, drukkerij Wilco. Daar haal ik de gebedenboekjes op van Thomas Quartier. Vier weken geleden samen bedacht, twee weken geleden ingeleverd, vandaag zijn de boekjes er. Een werknemer van Wilco draagt de dozen naar mijn auto, 860 boekjes. Ik maak een doos open en ruik de vers gedrukte exemplaren. De hele auto ruikt naar geluk en naar gebeden. Met dat gevoel rijd ik naar Doetinchem, de bossen rond de abdij van de Benedictijnen. Voor me staat een prachtige ree, midden in het veld voor de abdij. De monniken zingen nog de vespers. Ik stap uit en groet de ree. We kijken elkaar aan terwijl de zon schijnt en de lucht blauw is. In de verte hoor ik de monniken bidden en zingen. Dit tafereel duurt maar even: geluk, genade en zegen in één.

Rododendrons

Tenslotte, het eerste exemplaar van het gebedenboekje van Thomas Quartier, in deze tijd van anderhalve meter als het nieuwe normaal dat nooit normaal is. Vader-abt Henry begroet me, Thomas net zo, Geert-Jan de fotograaf kijkt verlegen toe. Trots staan broeder Henry en Thomas voor de paarse en roze rododendrons. Mijn trui kleurt daar goed bij, ook roze. Ik ga bij het tweetal staan. Dit is de presentatie van een nieuw boek in coronatijd. Tweede Pinksterdag doen we het over en beter, met een film van bijna 40 minuten op You Tube. Ga vooral kijken. Zo heb ik nog nooit een boek mogen presenteren. Vandaag is ook uniek. In de zon, voor de rododendrons, met slechts één toeschouwer, een ree. Ik kijk naar boven en bedank God voor dit unieke moment: geluk, genade en zegen in één.

Leo Fijen

Thomas Quartier, Open einde van je verlangen, bidden met een hedendaagse monnik, uitgave Adveniat, 128 pagina’s, €14.90.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!