Weekbrief Leo Fijen – 9 januari

Radboud Universiteit en Titus Brandsma Instituut presenteren nieuw boek in jaar heiligverklaring

Titus Brandsma – Van held tot heilige

Bijna 36 jaar geleden maakte ik de overstap van het onderwijs naar de journalistiek. Ik ruilde mijn baan als leraar geschiedenis aan twee katholieke middelbare scholen in voor een plek in het hart van de kerkprovincie. Ik viel met mijn neus in de boter want ik zat nog niet in Utrecht of paus Johannes Paulus II bracht dat historische bezoek. Daarin werd al vooruitgekeken naar de zaligverklaring van Titus Brandsma, later dat jaar. Louis Frequin, hoofdredacteur van De Gelderlander, maakte een speciaal magazine over Titus Brandsma. Ik mocht dat als eindredacteur begeleiden en leerde Titus toen pas goed kennen. Het was het begin van mijn werk als journalist.

Titus blijft tot me spreken
Ruim 23 jaar na zijn gewelddadige dood in Dachau leerde deze karmeliet uit Friesland me waar het in de journalistiek om draait: om de waarheid. Die is onmisbaar om een geloofwaardige samenleving op te bouwen die recht wil doen aan de waardigheid van iedere mens als beeld van God. Daar ging het Titus Brandsma om, daarom ging hij op verzoek van kardinaal De Jong langs bij alle redacties van kranten in de oorlog, met de volgende boodschap: buig niet voor de nazi’s, toon de trouw aan de waarheid, bericht over de ongerechtigheid en wees niet bang. Want hoezeer het leed ook op een mens drukt, God woont in je hart en troost je. De Friese karmeliet reist sinds 1985 met me mee, als een voortdurende inspiratiebron. Ik heb het gevoel dat deze Titus tot me blijft spreken, dwars door zijn dood heen.

Gebrandschilderd raam
Bijna een jaar geleden was ik voor een geloofsgesprek in het voormalige karmelklooster van Drachten. Daar zag ik Titus weer, in een gebrandschilderd raam. Hij geeft daar na een preek op Goede Vrijdag de zegen aan zijn medegevangenen. Boven hem is een kruis te zien met daaronder de smekende handen van slachtoffers om moed en kracht in hun lijden. Aan zijn voeten ligt een draak die het kwaad van de nazi’s voorstelt. En naast hem de figuur van Christus die Zijn hart toont als een toevlucht voor ieder die lijdt. Ik keek ontroerd naar dat raam, want ik zag hoe een mens met Christus het kwaad kan weerstaan en teken van hoop  kan zijn, ook bijna 80 jaar na zijn gewelddadige dood.

Nieuw boek
Dit gebrandschilderde raam is de cover van een boek dat vandaag verschijnt, onder de titel: Titus Brandsma, van held tot heilige. Radboud Universiteit en Titus Brandsma Instituut zijn de initiatiefnemers, met Christoph Lüthy, Marc de Kesel en Frans Wijsen als hoofdredactie. En met een voorwoord van Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch. Christoph Lüthy tekent voor een prachtige introductie, Inigo Bocken gaat nader in op Titus en de intellectuele betrekkingen van zijn tijd. Elisabeth Hense neemt de lezer mee naar de mystiek van Titus Brandsma. Peter Nissen schrijft een mooie bijdrage over de oecumenische beweging en deze nieuwe heilige. Ria van den Brandt geeft indringend weer het verzet van Titus tegen de jodenvervolging. En Jan Brabers geeft een beeld van Brandsma als hoogleraar en rector.

Eerste exemplaar
Al deze wetenschappers hebben de krachten gebundeld om in dit jaar van de heiligverklaring een ode te brengen aan deze heilige mens die al zo lang met me meetrekt. Ook vandaag, want ik mag met onze uitgeverij Adveniat dit boek uitgeven, zal het eerste exemplaar deze middag bij de binderij in Utrecht gaan ophalen en hoop dat maandag te bezorgen bij de bisschop van ’s-Hertogenbosch en de hoofdredactie van deze bijzondere uitgave.

Leo Fijen

 

Titus Brandsma, van held tot heilige, is een uitgave van Adveniat.

En vanaf vandaag te bestellen via adveniat.nl

 

 

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!