Weekbrief Leo Fijen – 7 oktober

Als katholieken vaker over God praten

Als ik dit weekend de krant pak, lees ik weer onheilspellende berichten: zwaar weer verwacht voor de kerk. Even later lees ik in hetzelfde bericht dat de kerk zich moet voorbereiden op een heftig stormfront. We gaan moeilijke tijden tegemoet, klinkt het vervolgens somber. Ik weiger me daarbij neer te leggen omdat ik geloof dat er wel een toekomst is. En ik zal uitleggen waarom ik dat vind. Naast mijn werk bij KRO-NCRV geef ik ook leiding aan een katholieke uitgeverij Adveniat. En als ik zie hoe lezers verlangen naar boeken en brochures die hoop en perspectief geven, als ik kijk naar de verkoopcijfers van diezelfde uitgaven, dan weet ik dat de markt van geloof niet kleiner is geworden en ook in de storm toekomst heeft.

Ik zal het uitleggen. We geven deze maanden Henri Nouwen uit, met nieuwe teksten die niet eerder gepubliceerd zijn. Wie ben ik, heet het boekje van deze priester uit het aartsbisdom die 22 jaar geleden stierf. Ben ik wat ik heb, ben ik wat ik doe, ben ik at anderen over mij zeggen of ben ik het geliefde kind van God? Dat is de vraag die hij stelt en ook uitwerkt in drie prachtige preken. En in die preken doet Henri Nouwen geen concessies in zweverige taal. Hij belijdt zijn geloof, hij legt uit dat we als kinderen van God geliefd zijn. Hij noemt dat de eerste liefde die nooit teleurstelt en die je altijd draagt. Bij alle andere liefde van je broers of zussen, van je ouders of grootouders, van je vrienden of vriendinnen kun je best teleurgesteld worden. Bij God is geen jaloezie, geen bitterheid, slechts genade en barmhartigheid.

Deze boodschap troost en geeft hoop. En deze boodschap noemt God. Binnen drie weken tijd zijn 2500 exemplaren verkocht en is de eerste druk op. Misschien moeten we als katholieken en christenen vaker over God praten en de eerste liefde met elkaar delen. Henri Nouwen geeft het voorbeeld. Maar ook Thomas Quartier doet dat in zijn goed verkochte boek ‘Heilige Woede’. En ook Anselm Grün blijft geloven in de toekomst van de kerk. Zijn boek is na anderhalve maand ook al bijna aan een tweede druk toe. Henri Nouwen, Thomas Quartier en Anselm Grün: zij geven het voorbeeld en schrijven over God.

Leo Fijen