Weekbrief Leo Fijen – 14 juli

Betersprekingen om te ontdekken of je geroepen wordt

Deze week reis ik door Nederland om voor mijn vakantie nog een paar geloofsgesprekken op te nemen. Van Den Bosch naar Blauwhuis, van Maastricht naar Voorburg. Ik kom overal en leer zo de gehele bandbreedte van de katholieke kerk in Nederland kennen. De thema’s in de gesprekken zijn net zo gevarieerd als de afstanden tussen de verschillende locaties. In Den Bosch sprak ik over 75 jaar vrijheid in Nederland maar ook over wereldmissiedag. In Maastricht hoorde ik het verhaal over de bevrijding in Limburg, gedragen door de kerk die met haar kapelaans dicht bij de mensen kon komen en zo onderduik kon realiseren voor tienduizenden. In Voorburg luisterde ik naar Walter Broeders, rector van Vronesteyn.

Roeping heeft altijd een context nodig. Je geroepen weten herken je beter als het kruis van Christus, de eucharistie en de fysieke ontmoeting van mensen plaatsvinden. In deze driehoek kan een mens geroepen worden. Walter Broeders herinnerde daarnaast aan een toespraak van bisschop Hans van den Hende. Die sprak tijdens een landelijke impulsdag over roeping. En hij wees toen niet op de zaligsprekingen maar op de betersprekingen. Ik vond dat een mooie vondst van de bisschop van Rotterdam. Hier komen ze: beter kijken, beter bidden, je meer binden, beter buigen, meer vertrouwen, beter kiezen en meer toeleg.

Ik voel me het meest aangesproken door de oproep beter te buigen. Niet uit onderdanigheid, maar vanwege nederigheid. Je weet dat je soms onderuit gaat en je beseft dat je het niet altijd redt om autonoom en onafhankelijk in het leven te staan. Het gaat altijd om relaties: om de ander. Alleen zo kun je groeien in je roeping. En dan is het onvermijdelijk dat je erkent dat je het niet goed doet. Als je op dat nulpunt bent beland, kan God bij je komen. Daar word je geroepen. Maar je herkent dat pas als je in je zwakte niets weerloos bent en open gaat voor degene die je de hand toesteekt. Dat is roeping. Door de ander naast je en in de ander door God. Als je zo in God hangt, ben je al geroepen en word je een vrij mens.

Leo Fijen

 

NB De toespraken van bisschop H. van den Hende in 12,5 jaar bisschop zijn, zijn gebundeld: ‘Bouwen aan een netwerk van liefde, 12,5 jaar bisschop Van den Hende’,
286 pagina’s, 19.90 euro, uitgever Adveniat

De Betersprekingen van Mgr. van den Hende zijn in zijn boek te vinden op blz. 281 en 282. Een citaat:

De roeping en navolging van Christus: beter buigen
Dat is: ons meer bewegen in de richting van Christus. Of beter: leren buigen om te erkennen dat het initiatief van de Heer komt: ‘Heer, wat kan ik voor U doen?’ Beter buigen.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!