Weekbrief Leo Fijen – 5 september

Met prachtige teksten bij de sterke momenten van het kerkelijk jaar

Nieuw gebedenboek van Drie Engelen tot Drie Koningen

Het was een wat vervreemdende ervaring om midden in de zomer een gebedenboek samen te stellen dat van Drie Engelen (eind september) tot Driekoningen (6 januari) loopt, met de huiszegen als extra dienst. Ik voelde me als Het Sinterklaasjournaal dat in augustus al opnames maakt als voorbereiding op dat grote moment begin december. En toch heb ik me snel over dat vervreemdende gevoel heen gezet, want ik mocht zoveel mooie teksten ontvangen dat de zomer even niet bestond. Ten diepste waande ik me in een tijdmachine die me in één keer vanaf de aartsengelen via H. Theresia naar Franciscus bracht en me langs de heilige pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II naar Allerheiligen en Allerzielen bracht. En ik had daar nog maar net weer nieuwe bezielende teksten gelezen of ik was alweer bij Sint Maarten en De Dag van de Armen. Zo kwam bij Christus koning de Advent nabij, met schitterende meditaties van Katharina Michiels en Manu van Hecke, abdis van Brecht en abt van Westvleteren. Ik weet niet hoe het paradijs eruit ziet, maar ik mocht meevliegen op de vleugels van de engelen. Naar de nacht van Kerstmis en een hemelse tekst van Wil Derkse en Sam Goyvaerts. En juist naar 1 januari toe zijn er hoopgevende woorden van Laetitia Aarnink, Lieve Wouters en Kris Gelaude. Deze vlucht heb ik ervaren als een pelgrimage langs woorden, heiligen, hoogtijdagen, Bijbelse teksten en aardse nederigheid. Want in dit Jozefjaar zijn er mooie verwijzingen naar zijn dienstbaarheid en op weg naar Driekoningen lopen de Limburgse Gerlachus en Karel Houben ook mee, als voorbeelden van heiligheid op 5 januari. Dan is de huiszegen op Driekoningen niet meer ver weg. De kinderen trekken langs de deuren met het zingen van liederen en de dienst aan kinderen in armoede en brengen de tekst van de huiszegen rond. Zo mocht ik in de zomer al het hele najaar en het begin van de winter meemaken. In God bestaat geen tijd, zeker niet bij het samenstellen van deze bundel. Loop mee, wandel mee, droom mee, bid mee en deel mee aan de vrijwilligers in de parochies. Dit gebedenboek is hét cadeau voor het najaar nu het er alle schijn van heeft dat de anderhalve meter nog wel even blijft en de kerk niet voor iedereen toegankelijk is. Bid thuis met deze mooie teksten die liturgisch op de sterke dagen van lezingen en gebeden worden voorzien door Vincent de Haas, vanuit de KBS. Want ook hij doet mee als we in de komende maanden vooral in huiselijke kring zullen bidden.

Leo Fijen


Bij 100 exemplaren voor uw parochie kosten de bundels van 240 pagina’s slechts 3 euro.

De gebedenboeken zijn beschikbaar vanaf 24 september!

Vast reserveren? Klik hier.

 

 

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!