Weekbrief Leo Fijen – 5 november

Erik Borgman over populariteit van de kerststal
Vorige week was ik even op bezoek bij Erik Borgman. Om hem te bedanken voor de mooie portretten die hij heeft geschreven voor het gebedenboek naar Kerstmis toe. Het zijn profielen van de hoofdrolspelers in de kerststal. En ze verwijzen ook steeds naar het inspirerende schrijven van paus Franciscus over de kerststal. Deze portretten van Erik Borgman en citaten van de paus bepalen de eerste helft van het gebedenboek en raken de harten van velen. Want deze week is de tweede druk verschenen en zijn we op weg naar de derde druk, op weg dus naar 24.000 verkochte exemplaren. Toen ik hem bedankte vroeg ik Erik Borgman waarom de kerststal zoveel mensen in deze tijden van kerkelijke krimp blijft aanspreken. In de avond opende ik mijn mail en las ik dit antwoord van Erik Borgman dat ik graag met iedereen deel.

Wat de populariteit van de kerststal betreft, ik denk dat die met drie dingen te maken heeft. En in alle drie deze dingen is ‘nabijheid’ een centraal element.

Het eerste is de huiselijkheid van de stal en alles wat erbij komt. De warmte van een vrouw, een man en een pasgeboren kind in een onveilige wereld. Iedereen voelt de onveiligheid met een zekere regelmaat zelf aan en iedereen hoopt op veiligheid en identificeert zich met deze mensen. Dat precies deze veiligheid en intimiteit iets met de hemel te maken hebben, is gemakkelijk voor te stellen.

Ten tweede is er het feit dat je het stalletje in je huis of in je tuin of op je kerkplein kunt zetten. Het is iets van jezelf, dichtbij. Het vraagt ook verder geen hoog-spirituele inspanning, maar het is er en het is vertrouwd zoals je meubels en je boeken vertrouwd zijn. Het maakt onderdeel uit van het decor van het leven.

Ten derde maakt de nabijheid van de kerststal in deze dubbele zin – de herkenbaarheid van wat wordt uitgebeeld en de mogelijkheid om het stalletje op de kast of onder de kerstboom te zetten – op een niet nadrukkelijk manier duidelijk dat er meer is in het leven dan de dagelijkse zorgen en jachtigheid. Het herinnert eraan dat wij er niet voor bedoeld zijn om steeds maar weer onze deadlines te halen, onze taakjes te doen, waar toch veel van het dagelijks leven uit bestaat. Hoe klein het kerststalletje ook is, het zet ons tegelijkertijd in een grotere ruimte.”

Leo Fijen

Meer teksten van Erik Borgman leest u in de bundel Van Kribbe tot kerststal. Bestellen kan via deze link.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!