
Weekbrief Leo Fijen – 5 juli
Geloofsgesprek en vieringen op tv trekken maandenlang 130.000 kijkers
Als het land op slot gaat, hoef je nog niet je eigen hart op slot te doen. Open je hart daarom voor de ander, voor elkaar en voor God. Deze woorden spreekt bisschop Hans van den Hende eind maart. We zitten midden in de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Bijna iedereen zit thuis, jong en oud, gepensioneerd of in de bloei van zijn leven. De wegen zijn uitgestorven, kerken zijn leeg, Nederland is bang en zoekt in de quarantaine van thuis de geborgenheid en veiligheid. Wees niet bang, zegt Peter van der Weide, Psalm 27 na, we worden niet aan ons lot overgelaten, God laat ons niet alleen. Vertrouw op zijn barmhartigheid. Ik sta voor het geloofsgesprek op de zondagochtend in Rotterdam, Utrecht en Sneek. Als er ooit woorden zijn gesproken ter bemoediging, dan is het in deze dagen. Want er sterven steeds meer mensen, in ziekenhuizen en verpleeghuizen, in kloosters en ook gewoon thuis.
Barmhartigheid van God
De boosdoener is een virus dat we niet kunnen zien. We verlangen naar een Redder die we ook niet kunnen zien. Maar we vertrouwen erop dat die Redder ons niet in de steek laat. Daarom denk ik nog vaak terug aan Robert van Aken, pastoor van Sint-Oedenrode die vele doden betreurt en ook zijn eigen koster naar de laatste rustplaats moet brengen. En toch zegt deze inspirerende herder dat hij vertrouwt op de barmhartigheid van God. Harry Notermans voegt de daad bij het woord en stelt midden in de crisis zijn pastorie in Waubach open voor vluchtelingen die een status hebben en nergens terecht kunnen. Hij zegt niet zo veel maar zingt liever en laat een Wees Gegroet en Onze Vader in de taal van Jezus horen. Laura de Vries laat in Breda zien hoe je juist in deze tijd ouderen kunt troosten en hoe je als kerk een missionaire parochie kunt zijn.
Verdriet en vertrouwen kunnen samengaan
Ik reis in deze coronatijd voor het geloofsgesprek door het hele land en doe ook Doetinchem aan. Daar leer ik van monnik Thomas Quartier dat God een open einde van je verlangen is. In de weken daarna – als Nederland voorzichtig weer een beetje open gaat – beleef ik één van de meest bijzondere momenten. Samen met Peter van der Weide, de pastoor van Sneek, ben ik in Tilburg, bij de Zusters van Liefde die door corona zwaar getroffen zijn en maar liefst twaalf medezusters verloren. Ik luister naar hun verhalen en word diep geraakt door hun vitaliteit: ze vormen een erehaag bij iedere uitvaart en geloven in de toekomst, ook met een gemeenschap van veel oudere zusters. Hun vastberadenheid en vertrouwen zijn niet aangetast door het verdriet om de gestorven zusters. Verdriet en vertrouwen kunnen samengaan, leer ik van hen.
Geloofsgesprek met Zusters van Liefde gezien door bijna 120.000 mensen
Zo mag ik dat ook ervaren in Schijndel. De religieuzen aldaar worden ook zwaar beproefd, mogen hun kamer niet af en kijken dus bijna elke zondag naar de eucharistieviering en het geloofsgesprek. Ze delen in iets en in Iemand die groter zijn dan henzelf. Ze weten zich in hun rouw niet alleen en ervaren een diepe gelovige verbondenheid met de rest van katholiek Nederland. Daarom bidden we op de zondagochtend van de KRO nooit alleen maar met meer dan 100.000 mensen tegelijk en openen zo ons hart voor God en voor elkaar. Van maart tot en met eind mei keken er gemiddeld maar liefst 130.000 kijkers naar geloofsgesprek en viering. In juni zagen nog bijna 120.000 kijkers het geloofsgesprek met de Zusters van Liefde in Tilburg. Op deze plaats wil ik iedereen danken voor deze grote betrokkenheid. Nu alle kerken met 100 mensen kunnen vieren, zullen er zeker minder kijkers zijn de komende maanden. Maar ik weet ook dat velen nog bang zijn om naar hun eigen kerk te gaan. Tegen al die mensen zeg ik: kijk zondag naar het geloofsgesprek met Gerard de Korte, de bisschop van Den Bosch. En luister naar zijn hoopvolle woorden over de toekomst van onze kerk door alle crisis heen. Dank u wel, blijf kijken en bidden. We zien elkaar zondag 5 juli om 9.45 uur op NPO2.
Leo Fijen