Weekbrief Leo Fijen – 5 april

Bidden in tijden van beproeving: boekje met gebeden die troosten

In rituelen gaat de hemel boven ons open

Als ik bid richt ik mij tot God, schrijft Anselm Grün me in een persoonlijke mail. De blik op God verruimt mijn horizon, voegt hij er aan toe. In het gebed voel ik me gedragen en aanvaard door God, zo gaat hij verder. Dan werkt hij deze gedachte verder uit in een alinea over rituelen. Het gebed is een van onze rituelen. In deze rituelen gaat de hemel boven ons open. Ons leven krijgt een nieuwe wijdheid. En wij voelen Gods aanwezigheid die ons heelt, zo werkt Anselm Grün zijn gedachten over bidden verder uit. Dan legt hij uit waarom zo velen zo graag bidden: rituelen scheppen een thuis, raken onze wortels, verbinden ons met onze ouders en grootouders. En zo weten we ons in het gebed gedragen door God maar ook door onze families. We ervaren in dubbele zin: we zijn niet alleen en we delen in een gemeenschap die groter is dan onszelf.

Favoriete gebed van spirituele gidsen

Toen ik deze woorden las, wist ik wat me te doen stond. Ik mailde zuster Hannah uit Loppem, maar ook zuster Katharina uit Brecht, beiden spirituele leiders in onze tijd, inspirerende Vlaamse vrouwen. Maar ik mailde ook met Thomas Quartier en Jos Moons, jonge bevlogen spirituele gidsen in ons land. Ik zocht contact met de aanstaande bisschop van Haarlem-Amsterdam, Jan Hendriks. Ik benaderde wijze Vlaamse mannen als Benoît Standaert en Manu van Hecke. En ik belde met Antoine Bodar in Rome, maar ook met protestantse voortrekkers als Wim Houtman en Wim Beekman. Tenslotte meldde zich ook Paul Verbeek, vicaris van het bisdom Breda, en Marijke Brouwer, lid van de communiteit van clarissen in Megen. Aan allen vroeg ik naar hun favoriete gebed in deze tijden van beproeving. Iedereen reageerde, de teksten ontroerden me diep. Afgelopen weekend werkte ik door om de teksten te bundelen in een mooie brochure die vanaf dinsdag 7 april beschikbaar is als een uitgave van Adveniat.

Abdis van Brecht met tips om tot leven te komen

Toen alles helemaal klaar was om naar de drukker te gaan, ontving ik nog een mail van de abdis van de trappistinnen van Brecht, zuster Katharina Michiels. Ze stuurde me een beschouwing die ze op eigen initiatief had geschreven. Ze vergelijkt daarin het leven van ons allen in isolement met de woestijnvaders- en mamma’s. En ze heeft een paar wijze tips voor ons allemaal: structureer je dag, beheers je spreken en je gulzigheid, aanvaard je gebrokenheid in deze situatie, wees mild voor jezelf en voor elkaar. Als je dat doet, kom je tot leven. Ook in deze moeilijke omstandigheden. Als je tot leven wilt komen in tijden van beproeving, lees de beschouwing van Katharina Michiels. Als je wilt thuiskomen in tijden van sociale onthouding, lees de teksten en bid hardop de woorden van onze spirituele gidsen. Als je wilt delen in Iemand en iets dat groter is dan jezelf, wacht niet en doe het nu: bestel het boekje Bidden in tijden van beproeving.

Leo Fijen

Bidden in tijden van beproeving telt 64 pagina’s en kost € 9.95.

Bij een bestelling van 100 of meer is er een kwantumkorting.
Dan kosten ze slechts 2 euro per stuk.

Bestel direct via Adveniat

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!