Weekbrief Leo Fijen – 31 maart

Vraag aan lezers en gebruikers kloostermagazine.nl:

Herstel mijn kerk: moeten we in Nederland een actie houden zoals in Frankrijk?

Herstel mijn kerk. Dat is de roepstem die Franciscus van Assisi ooit hoorde. En daarop besloot hij een kleine kerk te bouwen die het anders moest worden dan de kerk van zijn tijd die in verval was geraakt. Het werd het begin van een Franciscaanse beweging die voortduurt tot in onze tijd. Zoveel eeuwen later herhalen de assumptionisten in Parijs deze woorden: Reparons l’Eglise, herstel mijn kerk. Journalist en assumptionist Dominique Greiner nam het initiatief en vroeg het de lezers van het katholieke dagblad La Croix en het weekblad Le Pélerin: Herstel mijn kerk, laat je stem horen over de huidige crisis in de kerk en kom met verhalen hoe het anders kan. Het resultaat spreekt voor zich: binnen 24 uur waren er meer dan 1000 antwoorden van lezers. De assumptionist en hoofdredacteur heeft er al een paar honderd kunnen lezen. ‘Lezers schrijven over hun bezorgdheid en dat de kerk beschadigd en verwond is. Maar in heel veel brieven lezen we ook hoezeer de mensen ook houden van de kerk’, vertelde Dominique Greiner aan het Nederlands Dagblad van zaterdag 30 maart. ‘Juist omdat het de kerk zo slecht gaat, wil ik me er voor inzetten’, schreef iemand.
Ik las deze oproep en werd er blij van. Herstel mijn kerk, het is een actie die me uit het hart gegrepen is. Ik deel graag deze betrokkenheid van de assumptionisten in Parijs met katholieken in Nederland en ik wil eigenlijk weten of we in Nederland ook zo’n actie moeten organiseren. Mijn vraag aan lezers van deze website kloostermagazine.nl is dan ook: moeten wij het voorbeeld van La Croix en Le Pélerin volgen en katholieken in Nederland vragen hoe we volgens hen de kerk weer vitaliteit en geloofwaardigheid kunnen geven.

Stuur uw reactie naar info@adveniat.nl

Leo Fijen