Weekbrief Leo Fijen – 30 mei

Boek valt samen met verhuizing naar nieuwe locatie

Kloosterkoffers bundelt ervaringen van eerste jongerenklooster

Vandaag trouwen twee mensen die elkaar in het jongerenklooster hebben ontmoet. In het eerste proefweekend leerden ze elkaar kennen, de een koos voor het jongerenklooster, de ander voor een weg daarbuiten. Maar samen kiezen ze na drie jaar jongerenklooster voor elkaar. Dat is allemaal mogelijk in het unieke experiment dat jongerenklooster heet. Voor het eerst vormen jongeren samen een religieuze gemeenschap die op kloosterlijke regels gestoeld is. Centraal staat daarin dat je op vaste tijden samen komt om te bidden, om stil te zijn en om de kracht van gemeenschapsleven te ervaren. Dat zijn de gouden regels waarop dat eerste jongerenklooster is gestoeld. Ze leggen geen gelofte van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid af, ze beloven elkaar wel nabij te zijn in gebed, in stilte en in samenleven. Zo kan het gebeuren dat twee jongeren elkaar gevonden hebben in de stilte, het gebed en het gemeenschapsleven, maar ook in de liefde voor elkaar. Daarom trouwen ze vandaag, een huwelijk dat er niet geweest was zonder het jongerenklooster.

Stabiliteit
Het is dus dubbel feest vandaag, want het jongerenklooster presenteert na drie jaar in een bijzonder boek de ervaringen van alle jongeren met stilte, gebed, vaste tijden en gemeenschapsleven. De titel luidt Kloosterkoffers en duidt op de bagage die ze achterlaten maar ook de nieuwe ervaringen die ze de rest van hun leven meenemen. Bijvoorbeeld in een nieuwe locatie die van Diepeveen verhuist naar Deventer waar nieuwe generaties jongeren verder trekken in dat unieke avontuur. Nergens op de wereld bestaat er zoiets als een jongerenklooster. Marian de Heer is met Mirjam Deckers en Catharinus van den Berg één van de samenstellers van het boek over het Jongerenklooster. Zij was vanaf het begin van de partij en kan goed beoordelen wat jongeren trekt in dit klooster: ‘Je denkt dat jongeren met andere dingen bezig zijn en verwacht niet dat ze aanslaan op stilte en bidden op vaste tijden. Maar juist daar komen ze voor, ingebed in de waarde van het gemeenschapsleven. Voor mij is belangrijk geweest de stabiliteit. Blijf waar je bent en ontdek daar waar je van kunt leven. Zonder die stabiliteit had ik dit geschenk nooit zo kunnen waarderen. Het heeft mijn leven verrijkt. Daarom vond en vind ik het belangrijk dat de ervaringen van dit eerste jongerenklooster in iepenveen worden vastgelegd. Ik heb geschiedenis gestudeerd, met als specialisatie middeleeuwen. Ik kan daar nu terugvinden hoe mensen geleefd hebben. Later na ons moeten mensen kunnen zien hoe jongeren hier een klooster zijn begonnen’.

Drie keer feest
Het is eigenlijk drie keer feest vandaag, want het jongerenklooster heeft een nieuwe locatie in Deventer gevonden. Korte tijd is dat klooster aan het zwerven geweest. De stabiliteit van de plek heeft nu weer alle ruimte, met het nieuwe adres Het Vlier 28 in Deventer. Daar gaat dit bijzondere geloofsavontuur verder. Met de presentatie van het boek Kloosterkoffers. De zon schijnt vandaag, voor een huwelijk in Deventer, voor een nieuwe plek van het Jongerenklooster en voor de presentatie van een mooi boek Kloosterkoffers.

Leo Fijen

Kloosterkoffers ligt woensdag in de boekhandel en kost € 14.95, een uitgave van Adveniat.
Kijk volgende week op deze site voor meer informatie.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!