Weekbrief Leo Fijen – 3 september

De Kerststal is van iedereen

Het zal in februari zijn geweest dat het mooie boekje van theoloog Erik Borgman over de geestelijke werken van barmhartigheid werd gepresenteerd. Op een verrassende dag vol inspiratie in Hilversum, met veel diaconale groepen en vrijwilligers bijeen, in het gebouw van Kansfonds en KRO-NCRV. Zij organiseerden deze dag en prezen Sant’Egidio Apeldoorn voor de voorbeeldige beschikbaarheid aan hen die van alles te weinig hebben. Op die winterse zaterdag werden ook wat foto’s genomen van de presentatie van het boekje van Erik Borgman. Ik weet niet meer waarom, maar ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat we het ineens over Kerstmis kregen. En over de Kerststal. Daar heeft Erik Borgman een groot zwak voor. Ik vroeg hem daarop of hij misschien kleine portretten wilde schrijven van de hoofdrolspelers in het kerstverhaal. Voor een nieuw gebedenboek met Advent en Kerstmis, in het jaar dat we gedenken dat het 800 jaar geleden is dat Franciscus van Assisi de eerste levende kerststal organiseerde. Kerstmis was nog maar net achter de rug en we hadden het al over Kerstmis tien maanden later. En echt waar, we spraken toen al af dat Erik Borgman profielen zou schrijven over Jozef en Maria, over de kribbe en de stal, over de os en de ezel, over de engelen en het kindje Jezus, over de herders en de wijzen. Ergens midden in de zomer zou deze bevlogen theoloog zijn verhalen toesturen.
En dat deed hij. Half juli zaten de portretten in mijn mailbox. De mussen vielen van het dak, maar ik las met rode oren de prachtige verhalen over de hoofdrolspelers in het Kerstverhaal. Ze vormen de rode draad in dit nieuwe gebedenboek, met steeds verwijzingen naar de mooie brief die paus Franciscus schreef over de kerststal en die hij ondertekende in 2019 in het Italiaanse Greccio. Want daar had de heilige Franciscus van Assisi in 1223 het initiatief genomen tot de eerste levende kerststal. Dat verhaal blijft tot de verbeelding spreken, ook in de protestantse wereld, leerde ik het afgelopen jaar.
In de Abdij van Egmond ontmoet ik met enige regelmaat groepen ouderen uit de protestants-christelijke wereld. Ze doen een dagje abdij en blijven in de winkel allemaal hangen bij de afdeling van kerststallen. Sterker nog, er worden het hele jaar best veel kerststallen verkocht, zeker door deze ouderen. Maar ze gaven me ook nog een vraag mee, net als veel katholieke grootouders: waar kunnen we gebeden en mooie verhalen vinden die we in de Kersttijd kunnen voorlezen aan onze kleinkinderen? Die vraag is me meer dan eens gesteld. En daarom heb ik deskundigen uit Nederland en Vlaanderen gevraagd naar goede teksten voor kinderen en kleinkinderen. Liesbeth Stalmeier in Nederland en Evi Freson uit Vlaanderen wezen me de weg. En zo worden in dit nieuwe gebedenboek de generaties ook met elkaar verbonden. Dat is ook mijn persoonlijke ervaring. Als onze kleinkinderen komen logeren, vragen ze altijd bij het eten en voor het slapen gaan om een gebed. Als grootouder heb ik dit gebedenboek daarom ook samengesteld voor andere grootouders, katholiek en protestant. Want de kerststal is van iedereen, jong en oud, katholiek en protestant.

Leo Fijen

Van Kribbe tot Kerststal

Met Jozef en Maria, de herders en de wijzen, de os en de ezel, de engel en het kind in de stal op weg naar Advent en Kerstmis

Prijs: € 9,99
Bij 100 exemplaren slechts €4 per stuk

Nu al te bestellen bij Adveniat

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!