Weekbrief Leo Fijen – 29 september

Als God renoveert: aanjager van parochievernieuwing

Het begon met een telefoontje van Arnoud Drop, anderhalf jaar geleden. En daarna volgde er een mail van Mirjam Spruijt. Of het geen goed idee was om Divine Renovation van James Mallon in Nederlandse vertaling uit te geven. De een staat voor Alpha Nederland en de ander staat samen met Tim Schilling voor Centrum voor Parochie Spiritualiteit. En beiden hebben een droom en kunnen niet meer wachten: ze geloven nog in de bloei van parochies en kerken. En ze zien in dit boek een instrument dat iedereen weer in beweging kan brengen.
In de luwte verscheen de Nederlandse vertaling, op een winterse dag eind januari in Den Bosch. We zaten in een kring en spraken over de kansen om met dit boek christelijk Nederland weer in beweging te brengen. Bisschop Gerard de Korte was er ook en sprak een aanbeveling uit. Hij zou niet de enige blijven. Alle Nederlandse bisschoppen volgden. Dit boek is als een olievlek: steeds meer plekken in de kerk worden er door geïnspireerd. In meer spirituele taal geformuleerd kun je ook zeggen: het voelt alsof de Heilige Geest dit boek een extra zetje wil geven en alsof engelen deze uitgave bij iedereen onder de aandacht willen brengen.
Vorige week was er in het landelijk centrum van de Protestantse Kerk Nederland een bijeenkomst met Sake Stoppels over dit boek. Gisteren kwamen meer dan 100 mensen uit Vlaamse en Nederlandse bisdommen bijeen in Hoeven om verder te praten over dit boek. En volgende week doen mensen uit de bisdommen boven de grote rivieren dit nog eens over in Utrecht. Vandaag viert Jan Hendriks zijn 40-jarig jubileum als priester. Thema is parochievernieuwing, Als God renoveert is het boek dat centraal staat. Meer dan 100 mensen uit bisdom Haarlem-Amsterdam komen samen rond Mgr. Jan Hendriks en het thema parochievernieuwing.
Conclusie mag zijn: er is iets aan de hand in katholiek en ook protestants Nederland. Iedereen beseft dat het vijf voor twaalf is. We hebben geen tijd te verliezen. En ik kon niet vermoeden dat in deze urgentie het boek van James Mallon zo’n prominente rol zou spelen. We gaan naar de vierde druk toe. Binnen negen maanden zijn er meer dan 3000 boeken verkocht. Het voelt als een geschenk van boven. Er gebeurt weer veel tegelijk in katholiek Nederland. Met dank aan Arnoud Drop en Mirjam Spruijt. Met dank aan de Nederlandse bisschoppen. Met dank aan het bisdom Breda dat James Mallon heeft uitgenodigd om naar Nederland te komen. Op 24 en 25 maart is hij te gast. Ik wil daarbij zijn om nieuwe stappen te maken rond de vitalisering van kerken en parochies.

Leo Fijen

Meer informatie over het boek Als God renoveert.

 

Mgr. dr. Jan Hendriks (de hulpbisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam) schreef overwegingen voor het liturgische A-jaar.
In dit boek komen vragen van deze tijd aan bod: eenzaamheid, depressiviteit, burn-out, ongeloof en ongeduld, lijden en sterven, pesten op school en op het werk.

Het boek verschijnt eind september bij Adveniat.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!