Weekbrief Leo Fijen – 26 april

Blijf thuis, werk thuis en kom thuis

Meer dan ooit gelden deze woorden na de persconferentie met minister-president Mark Rutte, eerder deze week. Voor de meeste mensen verandert er dus niet zo veel. Nederland blijft voor het grootste deel op slot, een intelligente lockdown zoals dat door de premier wordt genoemd. En dat betekent vooral: blijf thuis. En ook werk thuis. Maar hoe kom je dan ook thuis? Katharina Michiels, de nieuwe abdis van de trappistinnen in Brecht, geeft daarop een prachtig antwoord in een beschouwing die ze me eind maart stuurde. Ik was eigenlijk al klaar met de eindredactie van een boekje ‘Bidden in tijden van beproeving’, toen zij me ongevraagd een prachtig verhaal stuurde. ‘Blijf in je cel en kom tot leven’, zo heette het. En deze gedreven vrouw liet zich in haar verhaal inspireren door de ervaringen van woestijnvaders en woestijnmoeders in de eerste eeuwen van het christendom. Deze ervaringen zijn een richtsnoer voor onze bijzondere situatie op dit moment, nu wij ook aan huis gebonden zijn. Katharina Michiels komt tot vier wijze tips:

  • Aanvaard de beperktheid van de plek en de beperkingen van je eigen karakter en persoon, sluit daar vrede mee, ook met de schaduwen van je leven.
  • Breng structuur aan in je dag met terugkerende taken als bidden, lezen, schrijven, opruimen, schoonmaken, in de tuin werken, boodschappen doen, bellen met je beste vrienden. Doe dit met een regelmaat.
  • Heb de moed en de discipline om in de saaiheid van elke dag niet terug te vallen in de gulzigheid van het eten, zoals je vaak ziet als mensen zich vervelen en met hun ziel onder de arm lopen.
  • Wees mild voor jezelf en voor de ander.

Als je met deze tips probeert te leven, dan kan het gebeuren dat je thuis komt bij jezelf, bij de ander en bij God. En dan kan het ook zomaar aan jou gebeuren dat je tot bloei komt, ook als er niemand bij je op bezoek mag komen en ook als je moet leven op anderhalve meter van elkaar. Het is dus mogelijk: thuis blijven, thuis werken en dan toch thuis komen. Wacht niet en kom thuis, juist in deze dagen van corona.

Leo Fijen

Het uitgebreide verhaal van Katharina Michiels valt te lezen in het boekje Bidden in tijden van beproeving, 64 pagina’s, 9.95 euro, te bestellen bij adveniat.nl

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!