Weekbrief Leo Fijen – 25 september

In alle vroegte op stap naar Hulst. Samen met cameraman Tjeerd Broekhuizen. Rit van twee uur via Antwerpen. Alle tijd om drukproeven van nieuw gebedenboek voor Advent en Kerstmis te corrigeren. Altijd met de map die ik ooit kocht in Florence als tijdelijk bureau, steeds met mijn blauwe schrift uit Spello in de buurt. En ook een ansichtkaart van Greccio in dat schrift. Want daar zag ik ooit met eigen ogen hoe Franciscus van Assisi de eerste levende kerststal had gebouwd. Bijna 800 jaar geleden. Dat is het thema van het nieuwe gebedenboek: prominente christenen kiezen hun favoriete figuur in de kerststal en schrijven daar een gebed bij. Het idee slaat aan, gisteren mijlpaal in bestellingen, we tikken de 10.000 aan. Dat is een geweldige steun in de rug bij de laatste loodjes van de correcties. Het wordt een mooi gebedenboek, met tekeningen van broeder Leo Disch uit de abdij van Vaals. En het boek wordt ondersteund met video’s waar de auteurs van het gebedenboek zelf voorbidden. Mooier kan de dag niet beginnen.

En die dag bleef me welgezind. Want toen ik ergens rond 15.00 uur terugkeerde in Baarn, lag daar alweer de tweede drukproef op mij te wachten. Het is het meest fascinerende aspect van mijn werk als uitgever: dat wat ik in mijn hoofd heb bedacht en wat ik in mijn hart heb voelen groeien, dat ligt nu tastbaar voor me. Ik blijf dat een wonder vinden, zoals het ook pure genade was zoals het idee voor dit gebedenboek tot me kwam. Ik was niet tevreden over het eerste idee voor een nieuw gebedenboek, ik had tot drie keer toe een teken gekregen van boven: doe de kerststal. Maar ik hoorde het niet en ik zag het niet. In de zomer was ik in Assisi, zag daar in het hoofdkwartier van de franciscanen alleen maar kerststallen staan. Maar het kwartje viel niet bij mij. Daarna ontmoette ik verzamelaars van kerststallen, zonder dat het tot me doordrong. Pas toen ik in augustus een wandeling door de velden maakte, ging mijn hart open en werd de genade me echt geschonken. De kerststal, 800 jaar, dat moet het thema zijn. In dat weekend heb ik bijna alle auteurs benaderd en heb ik de cover laten aanpassen. De rest is geschiedenis zonder dat het gevoel van genade verdween. Die genade werd sterker en dieper. God heeft drie keer op de deur van mijn hart geklopt. De derde keer – bij de wandeling in het veld – deed ik open en wist ik hoe het gebedenboek voor komende kerst moest worden. Deze uitgever en journalist leeft van de genade.

Leo Fijen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!