Weekbrief Leo Fijen – 25 juli

Het verhaal van zus Roseline Hamel over het drama vijf jaar geleden

De moord op priester Jacques Hamel, het gebed van Guy Coponet
Guy Coponet vierde vijf jaar geleden zijn 87e verjaardag door als parochiaan de mis bij te wonen op de dag van 26 juli. Het was in de kerk van Jacques Hamel. Die vierde die ochtend de eucharistie. En juist toen werd hij vermoord: de keel afgesneden en achttien gestoken en geslagen. Twee jonge jihadisten waren verantwoordelijk voor deze gruwelijke moord op de 86-jarige Jacques Hamel. Zijn parochiaan Guy Coponet werd gedwongen dit drama te filmen. Hij dacht dat hij ook zou sterven. En hij bad toen het volgende gebed van Charles de Foucauld:

Mijn Vader,
Ik verlaat me op U,
doe met mij wat Gij wilt.
Wat ge ook met me doet,
ik dank U ervoor.
ik ben gereed voor alles, ik aanvaard alles.
Als Uw wil maar in mij moge geschieden,
in al Uw schepselen,
iets anders wens ik niet, mijn God.
In Uw handen beveel ik mijn ziel.
haar schenk ik U, mijn God,
met alle liefde van mijn hart,
omdat ik van u houd,
en omdat het mijn liefdesbehoefte is mijzelf te geven,
mij in Uw handen te leggen,
zonder maat, met een oneindig vertrouwen.
Gij immers zijt mijn Vader.

Door deze woorden te bidden kwam er vrede over deze Guy Coponet. Midden in de dood van de priester, met zijn eigen sterven dichtbij, in een achtbaan van pijn, angst en verdriet voelde deze jarige parochiaan een diepe vrede en overgave. Ik wil dit gebed en deze vrede delen in een tijd dat we meer dan eens naar terreur en slachtoffers kijken. Ik wil Jacques Hamel gedenken, vijf jaar na zijn gruwelijke dood, juist op het moment dat hij sterven en verrijzenis van Christus viert. Ik dank zijn zus Roseline dat zij dit verhaal in een boek heeft vastgelegd. Die uitgave heet ‘Mijn broer Jacques’ en is een ode aan deze priester en die dappere mensen om hem heen. Sommige boeken zullen nooit een bestseller worden. En toch geef ik die uit: om niet te vergeten, om nooit te vergeten wat mensen wordt aangedaan. En om de troost te ervaren dat midden in de dood de vrede van Christus aanwezig is.

Leo Fijen

 

Mijn broer Jacques,
uitgave van Adveniat,
118 pagina’s,
€ 14.90

Klik hier voor meer informatie

 

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!