Weekbrief Leo Fijen – 24 november

Tekens van God in het verborgene

‘Stilte speelt bij ons een belangrijke rol. Omdat we maar weinig met de gasten praten, vertellen bloemen ons verhaal. De taal van de bloemen wil zeggen: je bent welkom, je bent zoals je bent, je bent mooi. Bloemen staan daarom overal: in de eetzaal, op de gastenkamers, in de kapel. Bloemen spreken de taal van ons hart, vertellen wat geen mens bijna kan verwoorden en laten daardoor zien hoe God in het verborgene ons raakt, ons bezielt en ons schoonheid geeft.’

Zuster Minke de Vries
Dit is een citaat van zuster Minke de Vries, jarenlang de priorin van Grandchamp, die mooie en betoverende plek aan het Meer van Neuchatel in Zwitserland. Ik mocht haar ontmoeten in 2004 op mijn eerste reis langs buitenlandse kloosters. Het was de tweede etappe van een bijzonder avontuur langs Nederlandse Godzoekers. En ik leerde van haar dat je God in het verborgene tegenkomt, op een plek waar je deze genade niet verwacht. Bij haar gebeurde dat in de bergen, op een moment dat niets meer stroomde in haar leven, op een dag dat er een mist over haar leven en het landschap hing. Juist toen vond ze een bloem die tot haar sprak. Op een plek waar geen bloemen kunnen groeien, in een tijd van het jaar dat bloemen niet meer tot je spreken, stond daar een bloem voor haar.

Steeds met die Ene
Anders gezegd: als het donker is in je leven, kan het licht tot je doordringen. Door een bloem die voor jou bedoeld lijkt. Ik was met zuster Minke in de bergen toen ze dit vertelde. En ik ben dit verhaal nooit vergeten. Een paar jaar geleden ontmoette ik haar voor het laatst, op een lezing in Nederland. Ze wist toen dat haar dagen geteld waren en dat haar leven voorbij was. En ze herinnerde me toen aan die bloem in de bergen. Als een genade die haar vergezelde op die laatste weg naar God toe. Als een stem die tegen je zegt dat je niet aan je lot wordt overgelaten. Als een teken dat je steeds met die Ene bent. Zo is ze ook gestorven.

Leo Fijen

Presentatie Reis van je Hoofd naar je Hart op 27 november in Egmond

Zuster Minke staat met haar verhaal in de herziene uitgave van De Reis van je Hoofd naar je Hart. Die wordt woensdag 27 november gepresenteerd op een dag in de Abdij van Egmond. Die begint om 9.30 uur en eindigt met de presentatie van de geactualiseerde versie om 15.30 uur. Toegang is gratis, met lunch toe. Op deze dag wordt gebeden, gezongen en gesproken over leefregels voor het bestaan van alledag.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!