Weekbrief Leo Fijen – 24 mei

Elke dag een gedachte, steeds weer een gebed, tenslotte een boek

NOVEEN MET THOMAS QUARTIER: VAN HEMELVAART TOT PINKSTEREN

Het moet ergens eind maart geweest zijn dat ik na lange tijd weer contact had met Thomas Quartier. Ooit leerden we elkaar kennen bij een symposium van een uitvaartondernemer over rouwrituelen. Sindsdien hebben wij contact, meer dan ooit in zijn jaren bij de gemeenschap van Benedictijnen in Doetinchem. Het is een plek waar ik altijd terecht kan, met dank aan Thomas die in de eerste weken van de lockdown verdwenen leek als reizende monnik. De Godzoeker die lezingen houdt, muziek maakt en studenten toerust, deze monnik kon zijn hele agenda leeghalen en verdween even in het niets van de bossen van Slangenburg.

Dat deed hem goed, want toen ik hem eind maart belde kreeg ik een rustige monnik aan de lijn. Ik vroeg hem of hij voor een bundel gebeden – Bidden in tijden van beproeving – nog eens naar de Duitse tekst van Anselm Grün wilde kijken en of hij misschien zelf een tekst kende die hem houvast bood in deze crisis. Thomas Quartier reageerde anders dan anders. Meestal is er de volgende dag een antwoord. Nu liet dat even op zich wachten, want deze crisis had zijn tempo en zijn leven tot stilstand gebracht. Hij genoot daarvan. En hij kreeg er inspiratie door. Want hij kwam niet met een bekende tekst maar met een eigen gebed. Dat plaatste hij ook op facebook. Zelden kreeg hij zo veel reacties, zeker toen hij op de zaterdag na Pasen in de grootste beslotenheid zijn plechtige professie deed en daar dit gebed uitsprak, Open einde van je verlangen.

Hij deelde die professie op facebook. Daarmee verraste hij bijna iedereen, ook mij. Ik belde hem om hem te feliciteren. En weer was zijn reactie anders dan normaal. Hij was blij en opgetogen dat deze tijd van isolement en afstand hem zo dicht bij zijn diepste stem bracht. Ik vroeg hem toen of hij eraan gedacht had om meer gebeden tot God te delen met mensen buiten het klooster te Doetinchem. Hij hoefde niet eens zijn best te doen. Het kwam vanzelf, spreken tot God: over twijfel, over vragen, over hoop, over passie, over zo veel meer. Het werd steeds meer een boekje zoals deze Benedictijn nog nooit heeft geschreven: zijn zoektocht langs alle beelden van God, neergeschreven in de taal van deze tijd, vormgegeven met beelden van een camera. De titel is ontleend aan zijn eerste gebed, Open einde van je verlangen.

De komende negen dagen is er elke dag een gedachte van Thomas Quartier, met steeds weer een gebed, zichtbaar in een filmpje. Het eindigt op Tweede Pinksterdag met de presentatie via You Tube van de wording van dit gebedenboek. Zo neemt Thomas ons ook op deze website bij de hand, op weg naar de ziel om daar de Geest te ervaren en te weten dat we niet aan ons lot worden overgelaten. Ik dank Thomas voor deze noveen, een bijzondere introductie op een nieuwe uitgave van zijn hand en van zijn ziel. Ik wens en bid iedereen die deze noveen volgt een goede reis.

LEO FIJEN

Thomas Quartier, Open einde van je verlangen, bidden met een hedendaagse monnik, 112 pagina’s, 14.90 euro, uitgave van Adveniat.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!