Weekbrief Leo Fijen – 24 maart

Feest voor Augustinessen

Het is feest en bijna niemand heeft daar iets van gemerkt. De zusters Augustinessen van Sint Monica bestaan deze week 85 jaar. En dat hebben ze in gevierd, maar wel in grote bescheidenheid. Die past ook bij hen. Ze doen hun werk in de luwte, voor mensen die tekort komen, voor vrouwen die met hun kinderen even rust willen, voor jonge mensen die een nieuwe bestemming in hun leven zoeken. Vooral voor die laatste groep zijn ze ook vandaag nog actief, in Hilversum, Casella. Dat is een plek, gericht op stilte, gebed en perspectief. Vroeger was daar het klooster van de Stad Gods, tegenwoordig is er nog een boerderij met veel ruimte voor jonge mensen. Ze worden begeleid door een paar Augustinessen.

Ik kom daar graag. Ik ben weliswaar niet meer de jongste, maar ik mag graag zo maar even in de verbouwde hooiberg van de boerderij zitten. Dan staar ik naar buiten en wordt het stil in mij. Ik zie dan het groene gras, de bomen van het bos en de blauwe lucht. En ik word zo stil dat het gaat bidden in mij. Dat is de mooiste stilte: die gaat bidden in mezelf. Ik kan dat niet organiseren, heb er geen levenslessen voor en hoef er ook geen boek over te schrijven. Het begint en eindigt met die stilte: die gaat bidden in mezelf, zonder woorden, maar in grote openheid en dankbaarheid naar God toe. Die hooiberg is de mooiste stilteplek die ik ken. Daarom kom ik nog heel graag bij Casella.

Afgelopen dinsdag was ik er niet. Ik was onderweg naar Rome en Orvieto om Pasen in Rome op te nemen voor Eerste Paasdag om 12.20 uur op NPO2. De dag ervoor belde ik zuster Marie Madeleine om haar een mooie dinsdag toe te wensen. Er zou een viering zijn, met gebak en koffie daarna. En dat was het moment dat er een nieuw boek gepresenteerd zou worden: een stripboek over het leven van Augustinus, met een voorwoord van Paul van Geest. Dat stripboek bevat teksten uit de Belijdenissen van Augustinus en is te koop bij de zusters maar ook via de boekhandel. Vrijdag 22 maart kreeg ik een mailtje van de zuster met een blije inhoud: de feestdag van 85 jaar Augustinessen was prachtig geweest. Ook vanwege het stripboek. Ik gun de zusters dat zo. Want ze zijn niet alleen van de stilte en de dienstbaarheid, maar ze hebben ook altijd de moed gehad om voor hun geloof uit te komen. Dat is hun grootste verdienste. En daarmee feliciteer ik hen, in deze week van het 85-jarig bestaan. Ik bid dat deze zusters nog heel lang in Hilversum deze plek van gebed, dienstbaarheid en geloof mogen aanbieden.

Leo Fijen

Augustinus, een eigenzinnig Godzoeker, is een stripboek van 40 pagina’s, kost 10 euro en is te bestellen bij Augustinessen in Hilversum en bij webshop van Adveniat. Voor meer informatie over het stripboek, kijk elders op deze site, onder het kopje ETALAGE, NIEUW