Weekbrief Leo Fijen – 24 december

Rust zacht, dierbare herder Harrie Smeets

De vierde kaars van de Advent is voor Harrie Smeets, sinds enige tijd geen bisschop van Roermond meer, maar voor mij alleen maar meer herder geworden, in zijn dodelijke ziekte. Van zijn voorlichter kreeg ik zojuist een bericht dat Harrie is overleden, vijf jaar na de bisschopswijding, in de dagen die hem zo lief waren, met zijn engelenverzameling. Laatst ruimde ik in mijn kamer op en trof toen tussen alle stapels papier een boekje aan. Op de cover een prachtige foto van Harrie Smeets, het binnenwerk bevat zijn mooie overwegingen tijdens pelgrimages in het Heilig Land. Nog maar twaalf maanden geleden is dit boekje gepresenteerd, in Laren. Harrie Smeets was er zelf bij. In het boekje heb ik een brief van Harrie bewaard, langer geleden geschreven. De brief is gedateerd op 20 december 2018, een persoonlijke dankbrief voor alles wat de mensen van de KRO hebben gedaan om de bisschopswijding rechtstreeks uit te zenden. ‘Voor mij was zaterdag 8 december 2018 een dag die ik me zal blijven herinneren als een van de bijzonderste dagen van mijn leven’, schreef hij mij. Nog geen vijf jaar later is alles anders. Eerst het terugtreden, nu zijn sterven. In augustus van dit jaar heb ik hem bedankt, vooral om dat wat hij ons gegeven heeft in de periode van zijn ziekte. Misschien wel meer dan alle bestuursbesluiten in de eerste jaren staat op mijn netvlies dat Harrie Smeets ons heeft geleerd dat een mens van grote waarde kan zijn, juist als hij tot niets meer in staat is. Onvergetelijk is de rondgang langs vele parochiekerken op zondag. Met zijn ernstig zieke lichaam zegende Harrie Smeets velen en gaf hun zo mee dat niemand aan zijn lot wordt overgelaten. ‘Blijf bij ons Heer, want het wordt avond en de dag loopt ten einde’, gaf hij lezers van de Limburger mee. Dat wenste ik Harrie zelf ook toe: dat de Heer bij hem is, juist op dat laatste stuk. En daarnaast heb ik hem in een column bedankt dat hij in blessuretijd het mooiste van zichzelf heeft gegeven en zo velen getroost heeft. Mij ook, in Rome, in de kerk van de Duitse begraafplaats. Zoals hij daar in een geloofsgesprek zijn leven toevertrouwde aan God en ontroerend getuigde van zijn geloof, dat was onvergetelijk. Daarom herhalen we komende zondag dat geloofsgesprek, om 9.45 uur, op NPO2. Dank je wel, beste Harrie, onvergetelijke en dierbare herder, rust zacht: dat jouw engelen je bij God mogen brengen.

Leo Fijen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!