Weekbrief Leo Fijen – 22 mei

Een nieuwe toekomst

Als er ooit een goed moment is geweest om een conferentie over de missionaire parochie te organiseren, dan was het op de drempel van de lente in 2022. Want juist na de afgelopen jaren met corona waren we zo ontzettend toe aan een nieuwe impuls voor katholieken. De pandemie heeft veel gevraagd van parochies en andere gelovige plekken in Nederland. Steeds weer andere maatregelen, altijd maar die afstand tot elkaar, nauwelijks vergaderingen om elkaar te inspireren, vrijwel nooit de vanzelfsprekende koffie na afloop van de vieringen, heel vaak niet het hoogtepunt van de eucharistie kunnen ervaren met allen die je dierbaar zijn: dat is twee jaar lang het beeld geweest. Daarom was de komst van James Mallon juist nu een geschenk uit de hemel, want hij stimuleert en inspireert ons weer met zijn nieuwe boek over de missionaire kerk (Missionaire kerk meer dan parochie alleen, verschijnt dinsdag 24 mei). Daarom voelde het als een genade om elkaar zonder afstand te ontmoeten en te spreken, daarom werd het door zovelen als een zegen ervaren om de eucharistie met elkaar te vieren en om te zingen met heel je hart, daarom was het weldadig om hardop te bidden in kleine groepen. Dat gebeurde allemaal op die bijzondere dagen van 24 en 25 maart in Breda.
Ik schrijf hier niet mijn gevoelens neer. Ik probeer hier te vertolken wat ik daar in Breda heb mogen horen, uit de monden van zovele deelnemers. Euforie, enthousiasme, bezieling, gemeenschapszin, samen betrokken bij een nieuw begin, dat hoorde ik allemaal. Net als de complimenten aan de organisatie om door te zetten en vol te houden. Want we hadden dit momentum zo hard nodig. James Mallon vertelde geen nieuws voor ieder die zijn boeken heeft gelezen, maar hij bracht wel geestdrift over, hij preekte passie, hij deelde de Heilige Geest met ons allen. En zo kwam steeds meer over allen het gevoel te mogen delen in een historisch moment, een kantelmoment in het leven van de katholieke kerk in Nederland. Zo hebben velen deze dagen beleefd, als voedsel voor de ziel, als zuurstof voor de kerken, als adem voor de parochies, als de Geest die over alles en iedereen werd uitgestort. Lees het verhaal van James Mallon in het magazine over deze conferentie, in zijn nieuwe boek dat 24 mei in vertaling verschijnt, ervaar de getuigenissen, geniet van de foto’s, proef opnieuw de seminars, laaf je aan de tips en lessen uit het veld, verdiep je in de literatuur, koester de gebeden. Dat komt allemaal langs in dit magazine dat alles opnieuw laat beleven als een grote droom die werkelijkheid wordt.
Cijfers van landelijke onderzoeken willen ons nog wel eens vertellen dat het kommer en kwel is in onze kerk en dat het einde nabij lijkt. Daar in Breda werd geschiedenis geschreven, door een voorhoede van katholieken die geloven in een nieuw begin. Vrouwen en mannen, in de kracht van hun leven, vrijwilligers en bestuurders, priesters, diakens en pastoraalwerkers, religieuzen en bisschoppen. Ze waren er allemaal, samen goed voor 800 katholieken en nog heel veel meer betrokkenen via de digitale snelweg. Ieder die daar aanwezig was, zal dat nooit vergeten: dat beeld van een voorhoede die gelooft in een nieuwe toekomst, de leiders die zo hard nodig zijn om op alle niveaus een nieuwe begin te genereren. Anders dan vroeger, maar krachtiger en actueler dan ooit. Het is vastgelegd in het magazine over de Missionaire Conferentie en in het nieuwe boek van James Mallon, met dank aan het Centrum voor Parochiespiritualiteit, aan het Bisdom Breda, aan allen die meewerkten aan deze dagen en aan dit magazine en boek. We hoeven niet bang te zijn voor de dag van morgen, want het is al begonnen, daar in Breda, in dit magazine en in het boek, een nieuwe toekomst.

Leo Fijen

Komende dinsdag 24 mei is er om 15.30 uur bij boekhandel Kruispunt in Hoofddorp in de naastgelegen kerk een presentatie van het magazine en het nieuwe boek van James Mallon. Met lezingen van Eric Fennis, Harrold Zemann, Iwan Osseweijer en Tim Schilling. Zij zullen vertellen hoe je missionaire kerk kunt zijn in deze tijd. En zij ontvangen het eerste exemplaar van Magazine en het nieuwe boek van James Mallon. Allebei ook te bestellen bij uitgeverij Adveniat.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!