Weekbrief Leo Fijen – 21 november

Adveniat komt met nieuwe uitgaven in de weken voor Advent

Herwi Rikhof schrijft prachtig boek over zeven sacramenten en klassieke liederen van de kerk
Ooit was ik student bij hoogleraar Herwi Rikhof. Toen ik op mijn 56e alsnog besloot om theologie te studeren, kreeg in mijn tweede jaar deze hoogleraar systematische theologie als docent. En ik heb zijn colleges opgezogen. Zo goed als deze Nijmeegse priester kan vertellen en uitleggen, zo doen weinigen hem dat na. En steeds met vergezichten die je niet had vermoed. Zo doceerde hij eens een heel trimester over de geloofsbelijdenis. Sindsdien bid ik deze belijdenis anders. En sinds dat moment hoopte ik dat ik ooit een boek met hem mocht uitgeven. Dat is dit prachtige boek over de zeven sacramenten geworden. Een mooi boek om in de weken voor Kerstmis telkens een hoofdstuk te lezen. Er gaat een wereld voor je open. Lees dit boek en verdiep je geloof, ik ben trots dat ik dit boek op de markt heb gebracht: Je ziet het ene, je gelooft het andere.

Prior van Abdij Vaals komt met overwegingen bij het Evangelie van Johannes
De Abdij Sint Benedictusberg te Vaals is monument van een abdij. Afgelopen zomer was ik met vakantie in Vijlen en keek ik er de hele dag tegenaan. Dat verveelde nooit. En ik kon toen niet bevroeden dat een maand later abt Ad Lenglet zich per mail meldde met de vraag of de overwegingen bij het Johannesevangelie van zijn prior Joannes Touw uitgegeven konden worden. Dat zou dan moeten gebeuren bij gelegenheid van een jubileum, 25 jaar prior in Vaals. Ik hoefde niet lang na te denken en heb ja gezegd. In december is het feest voor pater Touw, vanwege zijn zilveren jubileum, maar ook vanwege de publicatie van het boek onder de titel ‘Komt en ziet. Het is een prachtig boek geworden, te koop in de abdij maar ook in de boekhandel, voor 19.99 euro.

Bisschop van Haarlem-Amsterdam, Jan Hendriks, voltooit trilogie met overwegingen bij Jaar C
Waar je hart vol van is, zo luidt de titel van het prekenboek van Jan Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam. Na ‘Doe maar wat Hij u zeggen zal’ (Jaar A) en ‘Getuigen van het licht’ (Jaar B) is dit het derde prekenboek van Jan Hendriks. En het mag hier gezegd worden, deze bisschop verstaat de kunst om de taal van deze tijd te verbinden met het Woord van God. En zo slaagt hij erin om overwegingen aan te bieden voor zijn bisdom maar ook voor de hele kerkprovincie. Want deze bisschop heeft een missionaire geest. Daarom zijn de boeken met zijn overwegingen populair in brede kring. Bijna 400 pagina’s voor 19.95 euro.

Laten we eer brengen aan Sint-Jozef
Tegen het einde van het Jozefjaar publiceert Benoît Standaert een juweel van een boekje over Sint-Jozef. Als iets duidelijk wordt in deze brochure, dan is het wel dat deze benedictijner monnik van Zevenkerken en Ottignies een zwak heeft voor Sint-Jozef. Daarom plaatst hij deze zwijgzame figuur in het kerstverhaal in de context van devotie, theologie, pausen en Bijbelse citaten. Zo komt Sint-Jozef tot leven. In bijna 50 pagina’s. Prijs is 10 euro.

Gebedenboek Drie Engelen tot Driekoningen naar derde druk, meer dan 15.000 exemplaren
Voor de Advent en de dagen van Kerstmis tot Driekoningen is er natuurlijk ook het gebedenboek, bijna 300 pagina’s. En juist nu – als we weer naar anderhalve meter gaan en met mondkapjes op ons door het leven bewegen – is dit een geweldig cadeau voor vrijwilligers. Want ze kunnen op een hartveroverende manier bedankt worden met het geschenk van dit boek. En bij een afname van 100 stuks kosten ze slechts 3 euro per stuk. Inmiddels zijn er 15.000 exemplaren verkocht. Echt een tip voor de maand december.

Leo Fijen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 35!