Weekbrief Leo Fijen – 21 augustus

Andermaal gebedenboek voor vrijwilligers in de kerk

Gebeden rond de kerststal om thuis op weg te gaan naar Advent en Kerstmis

Dit is het derde jaar dat we met een gebedenboek voor de Advent en Kerstmis komen. Van Allerheiligen tot Kerstmis, dat was de start van alles. Zonder corona was ik nooit op dat idee gekomen. Ik zocht naar een klein boekje dat je kon helpen met bidden, ook als je niet naar de kerk kon gaan. En dat werd een gebedenboek dat op het juiste moment handvatten gaf om met gesloten kerken Kerstmis te vieren. Het jaar daarop twijfelde ik of zo’n boekje het weer goed zou doen, ook omdat de zomer het gevoel gaf dat corona voorbij was en het ergste leed geleden was. Ik weet niet eens waarom ik toch koos voor een tweede gebedenboek naar Kerstmis toe. En weer bleek het een juiste keuze omdat ons land weer op slot ging en veel mensen in huiselijke kring Kerstmis moesten vieren. Andermaal bleven de kerken rond Kerstmis dicht en bleven veel vaste kerkgangers ook in de maanden daarvoor thuis. Van Drie Engelen tot Driekoningen, was de titel van dat gebedenboek. Ik was dankbaar dat zovelen met die gebeden thuis Kerstmis konden vieren.

Positief effect
Maar ik was ook om een andere reden dankbaar. Bijna iedereen die ik vroeg om een gebed met een verhaal daaromheen deed mee. Van harte vaak. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is om tijd vrij te maken voor zo’n boekje. Ik was dankbaar omdat veel auteurs hun mooiste teksten afstonden, om niet, zodat mensen in het land konden bidden. Zonder dat het zo werd uitgesproken, maar de auteurs werkten mee aan een missionaire kerk, een kerk die naar buiten treedt om zoveel mogelijk mensen te bereiken. En dat gebeurde ook. Met het eerste gebedenboek werden bijna 25.000 mensen bereikt, met het tweede gebedenboek 22.000 mensen. We hebben in de kerk de neiging om vooral de negatieve effecten van corona te benadrukken. Hier is een positief gevolg zichtbaar. In de crisis werd een weg gevonden en was er een boekje beschikbaar om in huiselijke kring ook kerk te zijn. Zonder te willen overdrijven, die bewustwording zelf in beweging te komen vanuit je geloof en dat geloof met anderen te delen, het is een positieve ontwikkeling geweest in de tijden van corona.

Wie is jouw favoriete figuur in de kerststal?
Soms wordt er verschillende keren op de deur van je hart geklopt. In mei bereikte me het eerste verzoek om iets rond kerststallen te doen. Er ging geen lichtje branden. Mijn hoofd stond er niet naar. Nog geen maand later was ik aanwezig bij de repetitie van het koor van mijn vrouw. Na afloop werd ik aangesproken door een man die thuis 1000 kerststallen heeft. En een paar weken later stuurde deze man een boekje van de vereniging van kerststallen. Nog steeds deed ik er niets mee. Zelfs toen ik deze zomer in Assisi was en daar overal de verbondenheid zag tussen Franciscus en de kerststal, gebeurde er niets. Pas in Nederland, tijdens een wandeling die ik elke week maak, viel het kwartje. In 2023 is het 800 jaar geleden dat Franciscus in Grecchio het initiatief nam voor de eerste levende kerststal. Op de drempel van dat bijzondere jaar kan er maar één thema voor het nieuwe gebedenboek zijn: de kerststal, wie is jouw favoriete figuur in de kerststal en welk gebed hoort daarbij? Inmiddels heb ik de cover aangepast, talloze vrouwen en mannen, Nederlanders en Vlamingen gevraagd om mee te doen en de eerste bestellingen voor 1000 exemplaren zijn al binnen. Half oktober is het gebedenboek beschikbaar, een mooi cadeau voor vrijwilligers in de kerk. En dat geschenk voor de tijd van Advent en Kerstmis werd geboren op de heetste zaterdag deze zomer, midden in een hittegolf.

Leo Fijen

 

 

Gebeden rond de kerststal, van donker naar licht, 
150 pagina’s

Bij een bestelling van 100 stuks € 3 per exemplaar

Nu al te bestellen bij Adveniat

Vanaf half oktober beschikbaar

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!