Weekbrief Leo Fijen – 20 juni

Dagboek van Thomas Merton als jubileumgeschenk voor nieuwe abonnee Klooster!

‘De koele en de heerlijke morgen, de heldere hemel, de steeds weer nieuwe frisheid van de bossen en de vallei! Je moet elke dag op dezelfde plek zijn, elke dag de dageraad zien vanachter hetzelfde venster of in dezelfde portiek, elke morgen naar dezelfde vogels luisteren om te beseffen hoe onuitputtelijk rijk en verscheiden deze ‘gelijkheid’ is. Je wordt je pas ten volle bewust van de zegen van de stabiliteit als je die in een hermitage mag ervaren.’

Prachtige passage uit een bundel van Thomas Merton die in 2001 verscheen onder de titel ‘Wegen naar het paradijs’. Elke dag van het jaar zijn er ware woorden en betekenisvolle zinnen van deze monnik en kluizenaar gekozen. Van 1 januari tot 31 december. Bovenstaande woorden horen bij deze periode van het jaar, ergens in juni. Zijn hele leven is Thomas Merton op zoek naar het verloren paradijs van Gods aanwezigheid. In de eenzaamheid en in de stilte, maar ook midden in de wereld en in dialoog met andere religies.

Ik vond deze bundel ergens op een zolder en ik koester de wijsheden voor elke dag. Uitgegeven in 2001 maar in 2021 actueler en betekenisvoller dan ooit. Ik telde tientallen exemplaren die daar zomaar lagen te wachten op nieuwe lezers. En ik kreeg toestemming om al die dagboeken vol van wijsheid mee te nemen, tegen een kleine vergoeding. Anders verdwenen ze toch maar bij het oude papier. Op de terugweg naar huis kwam ik op het idee deze dagboeken van Thomas Merton cadeau te doen aan ieder die deze zomer een abonnement neemt op dat mooie blad Klooster! Dan komen de boeken in goede handen en bij zoekende harten. Ieder die zich deze zomer wil abonneren op Klooster! en in aanmerking wil komen voor dit boek van Thomas Merton, kan een mail sturen naar info@adveniat.nl. Want Adveniat is de uitgever van Klooster! , bestaat 10 jaar en deelt bij dit jubileum graag geschenken uit.

Leo Fijen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!