Weekbrief Leo Fijen – 2 februari

Dromen van succes met de Maand van de Bijbel

Bijna 15 jaar geleden hadden Pieter de Boer (toen uitgever bij Ten Have) en ik (werkzaam bij omroep RKK) een wild plan. We begonnen samen de Maand van de Spiritualiteit. Met een heus essay, geschreven door Anselm Grün. We reisden samen naar zijn benedictijner abdij in Münsterschwarzach en vroegen of hij een boekje wilde schrijven. Dat deed hij graag. En zo werd in de lege maand januari de Maand van de Spiritualiteit geboren. Schrijver Kluun, tv-persoonlijkheid Arie Boomsma, Jan Mulder en zelfs Daphne Deckers volgden het voorbeeld van Anselm Grün en belandden met hun essay in de boekentoptien. De Maand was zo’n succes dat de overkoepelende centrale van boeken, de CPNB, de organisatie overnam en Spiritualiteit nog meer tot een hit maakte. In heel veel boekhandels lag het essay naast de kassa. Als je een spiritueel boek kocht, kreeg je het essay voor een habbekrats mee.

Mooi boekje van Jacobine Geel

Die tijd is voorbij. Want de CPNB heeft de Maand van Spiritualiteit geschrapt. Kostte te veel geld, las ik. Er moest geld bij. Dat vond ik heel vreemd in een tijd dat de behoefte aan zingeving alleen maar is gegroeid. Ik geloof de CPNB niet. Daarom hebben Pieter de Boer (nu Royal Jongbloed) en ik (nu Adveniat) de stoute schoenen aangetrokken. We bedachten eind van het vorig jaar dat er een alternatief moest komen, de Maand van de Bijbel. En we vroegen veel organisaties om mee te doen. Van Nederlands Dagblad tot Friesch Dagblad, van Nederlands Bijbelgenootschap tot Internationale Bijbelbond, van Berne Media tot KokBoekencentrum.

We begonnen vorige week klein. En we dromen natuurlijk dat we komende jaren weer spectaculair mogen groeien. Jacobine Geel hielp ons, met een prachtig essay, de primeur van deze Maand. Koop dat mooie boekje, lees de Bijbel en doe mee met de Maand van de Bijbel. We kunnen het niet genoeg over het geloof hebben. De samenleving hunkert ernaar. Meer dan de CPNB beseft.

Leo Fijen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!