Weekbrief Leo Fijen – 2 augustus

Ode aan deze zuster van Schijndel

Zuster Marcelliana van 106 jaar zit het liefst in de kapel

Komende zondag ben ik voor het geloofsgesprek in de kleine en pittoreske kerk van Witmarsum. Pastoor Peter van der Weide nodigde daar de Zusters van Liefde uit Schijndel uit die er tientallen jaren hadden gewerkt: in het onderwijs, in de zorg en in het pastoraat. Het is een ontroerend gesprek geworden ook omdat de zusters zo intens met het geloof verbonden zijn. Ze spreken daar niet meteen over, maar ze hebben hun werk daar in Friesland gedaan vanuit de verbondenheid met Christus. Als er ergens een moment is geweest dat die Christus hen droeg, was het in de maanden maart en april. De zusters verloren toen tien medezusters, in een paar weken. Er was geen persoonlijk vaarwel, er was geen viering waar alle zusters bij betrokken waren, er was geen persoonlijk afscheid op het kerkhof. Er was bijna niets. Het geloof heeft hen staande gehouden.

Hardop lezen en bidden
Bij deze uitzending zijn vier zusters betrokken, zuster Mirjam, zuster Alieda-Marie, zuster Lambertina en zuster Agnes die komende dinsdag haar 60-jarig professiefeest viert. De oudste van het klooster in Schijndel was thuis gebleven, zuster Marcelliana. Ik ontmoette haar een paar weken eerder toen algemeen overste zuster Agnes me het klooster liet zien. In de kapel zat een kleine vrouw hardop te lezen en te bidden. Met gebogen rug en hoofd, de ogen gericht op de tekst. Ze is inmiddels 106 jaar oud en heeft de coronatijd overleefd. Ze is dover dan doof. Maar ze is ook nog goed bij de les en kan zichzelf aardig redden.

Dicht bij de Heer
Het liefst is ze in de kapel, een groot deel van de dag. Daar leest en bidt ze hardop. Om God te bedanken. Voor haar leven als hulp in het ziekenhuis van Geldrop, voor iedere dag die haar gegeven is, voor het zusterschap in dit klooster. Als je wilt weten waarom de zusters van Schijndel verder kunnen met hun leven na de dood van tien medezusters, dan geeft zuster Marcelliana het antwoord. Bidden in de kapel, de plek waar ze het liefst is, dicht bij de Heer. Op de leeftijd van 106 jaar. Ik keek daar in een heilig gezicht van een onbaatzuchtige zuster die leeft met God en die mij liet voelen dat God nooit ver weg is.

Leo Fijen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!