Weekbrief Leo Fijen – 19 september

Al meer dan 5000 gebedenboeken door parochies besteld

Waarom thuis bidden populair blijft

Gistermiddag had ik een pastoor uit Zuid-Limburg aan de lijn. Hij bestelde maar liefst 350 gebedenboeken. Ik wilde weten waarom hij voor deze uitgave had gekozen. ‘Omdat de vorige twee edities een schot in de roos waren bij mijn vrijwilligers’, antwoordde hij. En hij ging zo verder: ‘We dachten dat we ruimer adem konden halen, maar een vrijwilligersfeest zit er ook dit najaar niet in. En hoe kan ik dan mijn vrijwilligers bedanken en inspireren tegelijk? Door deze gebedenboeken als geschenk aan te bieden. En ze zijn nog betaalbaar ook, 288 pagina’s voor 3 euro per stuik bij 100 exemplaren’, wist hij ook nog te vertellen.

Vrijwilligers
Ik vond het mooi om dit verhaal te horen. Want het is precies de reden dat we deze zomer keihard hebben doorgewerkt: om deze gebedenboeken samen te stellen met zoveel waardevolle en unieke bijdragen van kopstukken uit de spirituele en monastieke wereld. Iedereen die gevraagd is deed mee. En van harte. Zo kan dit gebedenboek net als vorig jaar de vrijwilligers een hart onder de riem steken, het hele najaar tot aan Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen. Van een parochiebestuurder uit Bloemendaal hoorde ik eenzelfde verhaal. Ze mailde me: ‘Doe maar 200 boeken, 100 voor Bloemendaal en 100 voor de Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem’. Nog geen dag later mailde ze me weer: ‘Doe er maar 100 boeken bij, want de belangstelling bij de vrijwilligers in de Bavo is overweldigend. We hebben daar dus 200 boeken nodig. En dan nog 100 voor Bloemendaal. Dat is in totaal 300 gebedenboeken. Maar die moeten er vrijdag 24 september echt zijn’. Ik kon haar gerust stellen, vrijdag 24 september zijn ze in Haarlem en Bloemendaal.

10.000 boeken in eerste druk
De telefoon heb ik nog niet neergelegd of Marc Oortman belt me, de pastoor in de Achterhoek, ’s-Heerenberg en Didam, die regio. Hij heeft maar liefst 600 boeken nodig. En ze moeten er voor het weekend zijn. We bellen even heen en weer. Dan wordt het duidelijk. Marc Oortman komt ze vrijdag 24 september zelf halen in Baarn. Ik heb hem een saucijzenbroodje beloofd, zo dankbaar ben ik met de bestelling en met zijn aanbod zelf naar de uitgeverij te komen. Dat is het mooie van deze megaklussen: ik mocht samen met Marian de Heer deze bundel samenstellen. En we mogen beleven dat er maar liefst 10.000 van gedrukt worden. Vrijdag 24 september komen er weer drie pallets met boeken aan. Dat is het meest magische moment: dat diezelfde dag meer dan de helft al weer het land in is gestuurd.

Zegen bij alle nadelen van corona
Daarom schrijf ik ook deze weekbrief: wacht niet te lang met bestellen als een parochie de vrijwilligers blij wil maken. Want meer dan de helft van de 10.000 boeken is al weg. De reden is simpel: parochies houden nog steeds geen vrijwilligersfeest en willen hun mensen bedanken. Dat doen ze met dit gebedenboek. En als ze wel iets doen met vrijwilligers, dan is het met alle voorzorgsmaatregelen. Zo’n gebedenboek maakt goed wat al anderhalf jaar niet meer kan: onbevangen samenkomen en daarin Christus present stellen. Dat gebeurt uitgebreid in dit boek: Van Drie Engelen tot Driekoningen. Wacht daarom niet te lang en bestel ook, bij voorkeur 100 stuks tegelijk want dan kosten ze maar 3 euro. Een mooiere investering bestaat er niet, want het is een aanmoediging om thuis te bidden. En dat is populairder dan ooit. Dat is een zegen van de coronatijd bij alle nadelen die we elke week weer tegenkomen. Ik voel me bevoorrecht dat we met dit gebedenboek de vrijwilligers in al die kerken een hart onder de riem kunnen steken en daarmee voedsel voor de ziel aanreiken, op weg naar oktober en november, op weg naar de Advent en Kerstmis, op weg naar de huiszegen rond Driekoningen.

Leo Fijen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!