Weekbrief Leo Fijen – 19 november

Communie, wat is dat?

Nog maar twee weken geleden ben ik te vroeg aan het ziekbed. Naaste familie zit nog rond de zieke. Ik wacht op de gang totdat iedereen weg is. En daarna kan ik naar binnen. Niet te lang, want de zieke vrouw is moe. Daarom duurt het gebed niet te lang. Het is een open gebed waarin we alle vragen en zorgen neerleggen bij God en veel mooie herinneringen uit dankbaarheid teruggeven aan de Schepper. Ik begin meestal, de zieke neemt het gebed vaak spontaan over. Dat is steeds een dierbaar moment. We bidden hardop, met gesloten ogen. En we voelen ons verbonden. We zijn letterlijk overal en nergens. En bijna altijd volgen op het einde een Onze Vader en een Wees Gegroet. Daarna is het stil. Zonder iets te zeggen probeert de vrouw een kruisteken te maken. Haar hand hapert door de ziekte. Dan geef ik haar de communie. Nog maar een paar weken geleden in haar hand. Maar die doet niet meer wat zij wil. Ze kijkt me aan, met vragende blik. Ik leg daarom de hostie op haar tong. Lichaam van Christus. Weer stilte, met gesloten ogen. Haar man doet mee en ontvangt ook de communie. Alles is stil. Dat moment ervaar ik als groot wonder. Man en vrouw zijn verbonden, in Christus. Ziek en gezond komen bij elkaar en gaan alle grenzen over. Wat geen woord kan uitrichten, gebeurt door de communie. Altijd in stilte. Echtpaar wordt weer echtpaar, mensen worden weer geliefden, gewonden worden voor even geheeld. De stilte van de communie. Het zwijgen verbreek ik daarna niet. Zo neem ik afscheid, met een kruisje op haar voorhoofd. Als ik de deur open en de gang inloop, kom ik uit een andere wereld en moet ik wennen aan het geroezemoes. Dan word ik op mijn schouder getikt. Naaste familie van de zieke vrouw die me vraagt wat de communie ook alweer is. Ik hoef niet lang na te denken. Dat is Christus zelf die heelt wat gebroken is, die brengt samen wat geen mens kan verbinden, die maakt tastbaar wat geen woord kan vatten. Dit verhaal deel ik als ik bij de presentatie van het nieuwe boek ‘We vieren eucharistie’ de genodigden mag toespreken. En aan dit verhaal van de zieke vrouw en haar naaste familie moet ik denken als ik een paar dagen later deze foto krijg toegestuurd, paus Franciscus die dit nieuwe boek van Eric van Teijlingen in ontvangst neemt.

Leo Fijen

We vieren eucharistie

Eric van Teijlingen

Prijs: € 24,95

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!