Weekbrief Leo Fijen – 19 juni

Gebeden uit multomap van een bescheiden vader-abt

Een blauwe multomap en ook een rode ringband. Ze zitten in een juten tas die vader-abt Thijs Ketelaars op een vrijdag in mei aan me geeft. Hij mompelt er wat bij, over gebeden uit de afgelopen decennia. Sommige heeft hij misschien veertig jaar geleden gemaakt. Hij vergist zich niet. Want als ik eenmaal thuis ben, vis ik ook nog een agenda van 1980 uit de juten tas. En het is niet zomaar een agenda. Elke pagina is vol geschreven met gebeden. In pietepeuterig handschrift, maar heel goed te lezen. De woorden en de zinnen zijn met aandacht geschreven. Ook op losse kladjes die overal uitsteken. Ze zijn allemaal bewaard door Thijs Ketelaars, net als de bijna gekalligrafeerde teksten uit de multomap, ook uit 1980. Gebeden bij Genesis en Exodus, maar ook veel gebeden voor de Metten, de Lauden, de Middagdienst en de Vespers. Doe er maar mee wat je wilt, zegt vader-abt me. Als ik al die gebeden lees, weet ik precies wat ik er mee wil doen in het magazine over 1100 jaar religieus leven in Egmond.
De gebeden zijn van veertig jaar geleden maar hadden vaak vandaag geschreven kunnen zijn. Heden, verleden en toekomst vallen samen in deze gebeden. In het gebed zijn we verbonden met iedereen en alles, dus ook met alle tijden. In het bidden zijn we tijdloos en juist daardoor in het heden. Ze vormen het fundament van het magazine met de titel Adelbert, de grondlegger van het religieuze leven in Egmond. Ze zijn de vaste grond en het vaste ritme van het kloosterleven vandaag, gisteren en morgen. Daarom zijn de gebeden uit de ringband en de agenda van 1980 een rode draad in het magazine, ook om een andere reden. In die gebeden wordt ook duidelijk dat het heden niet zonder het verleden te begrijpen is en dat er geen toekomst is voor wie het verleden niet kent, En dat is precies wat vader-abt me bij de eerste bespreking mee wil geven.
Die is al in januari van dit jaar. Hij geeft me een lijst met thema’s: geschiedenis, kloosterleven toen en nu en de verbondenheid met de wereld buiten in de gastvrijheid. Hij stuurt me ook een lijstje met namen die een plek in dit magazine verdienen. Pas als laatste noemt hij zichzelf. Dat is tekenend voor deze vader-abt. Een bescheiden mens, met de gave van het woord en toch zelden op de eerste plaats. Verbonden met de aarde, dienstbaar aan de naaste, in nederige gastvrijheid. Zo is hij, de eenvoud zelf. Daar passen de ringbanden bij, de agenda van 1980.  En ook deze gebeden van veertig jaar geleden. Ze geven kleur aan dit magazine, met dank aan vader-abt die het magazine Adelbert in de loop van volgende week ten doop zal houden.

Leo Fijen

Magazine Adelbert telt 100 pagina’s, kost 10 euro en is te koop in elke kloosterboekwinkel.

Foto: Hans van Weel

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!