Weekbrief Leo Fijen – 19 juli

Soms past het geluk niet meer in je hart

Moed houden
Precies een week geleden was ik teleurgesteld. Om van alles en nog wat. Daarom had ik geen gemakkelijk weekend. Iedereen kent dat gevoel wel: alles gaat net anders dan je gedacht had en kost daarom eigenlijk te veel moeite. Als het leven niet meer stroomt, moet je harder werken om ergens uit te komen. En je kunt dat niet ongestraft volhouden. Als je doet wat niet op je lijf is geschreven, dan moet je weer verbonden raken met de goede stroom in je eigen hart. Hoe vind je die? Ik sprak deze week een kloosterling die me op het hart drukte: juist dan moet je zwijgen en je ding doen. Juist dan moet je moed houden en het uithouden in de woestijn. Niemand ontkomt aan die woestijn. De gouden regel daarin is: moed houden en in gebed verbonden zijn met alles en iedereen en zeker ook met God. Dan hoef je de sleutel van het slot niet te vinden. Dit is de sleutel: bidden en moed houden, ook al denk je dat het goede je nooit meer zal vinden.

Uitverkocht
Maandag beloofde ik mezelf een nieuw begin te maken en niet meer om te kijken naar de teleurstelling van die paar dagen geleden. Vaak zeg ik dan tegen mezelf: word niet als je moeder. Mijn moeder kon nog al eens blijven hangen in teleurstellingen. Van haar leerde ik: als je in de teleurstelling blijft hangen leef je steeds in het verleden en zie je niet welke kansen in het heden zich aan je voordoen. Ik koos maandag voor het heden, mailde de redactie van de talkshow Op1 met de vraag of Prins Carlos niet een leuke gast zou zijn met zijn verhaal over bezinning door de coronacrisis heen. De redactie reageerde na een uur: ze waren geïnteresseerd. Een dag later bleek die interesse er nog steeds te zijn. Op dinsdagavond vertelde Prins Carlos samen met Paul van Geest zijn verhaal over het boekje Wat is wijsheid? in de talkshow. Die werd door ruim 1 miljoen mensen bekeken. Binnen 24 uur was de hele eerste druk uitverkocht en bestelde ik een tweede druk. Daarvan zijn reeds honderden exemplaren besteld. Een prachtig interview van Stijn Fens met Prins Carlos in Trouw zorgde daarvoor. Er was niets geregisseerd: de ene meevaller volgde op de andere verrassing.

Moraal van het verhaal
Soms stroomt het leven niet. Ga dan niet harder werken, blijf niet hangen in je teleurstelling, maar houd vol en geloof in je visioen. Dan kan zomaar alles omgekeerd worden, van het ene op het andere moment. Daar ga je zelf niet over. Dat word je geschonken. Als genade. Het succes van deze week was een geschenk. Dat vervult me met dankbaarheid. Toen ik donderdag door de Flevopolder reed en de zon even zag, heb ik gezwaaid en een kruisteken gemaakt. Naar de zon die door de wolken kwam. Om te bedanken voor deze onvergetelijke week. Zo heb je niets, zo is alles er. Dan is het zelfs een beetje te veel voor je eigen ziel, dan past het geluk niet in je eigen hart. Dan is het geschenk bijna te groot. In zo’n week realiseer ik me weer dat de Schepper me te boven gaat en dat ik in mijn kleinheid slechts met open handen kan ontvangen. Wacht, zwijg, open je hart en ontvang wanneer het je gegeven wordt. Die zon voelde als een knipoog van de Schepper in een week waarin Prins Carlos het samen met Paul van Geest en Sylvester Eijffinger opnam voor de schepping.

Leo Fijen

Lees hier het interview in Trouw, dat Stijn Fens 16 juli had met Prins Carlos de Bourbon de Parme over het boek.

Wat is wijsheid?
Enige gedachten over de natuur, de economie en de zin van het leven na de coronacrisis

Carlos de Bourbon de Parme
Sylvester Eijffinger
Paul van Geest

Adveniat, prijs: € 14,90

Direct bestellen? Klik hier.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!