Weekbrief Leo Fijen – 16 januari

Eerste boek Thomas Quartier als nieuwe Theoloog des Vaderlands

Voor het eerst is een monnik de theoloog des vaderlands geworden. En wat voor een Godzoeker. Want Nederland heeft het meteen geweten. Hij sierde de voorpagina’s van landelijke kranten, was niet meer weg te slaan van NPO Radio 1, gaf de landelijke zegen voor het nieuwe jaar op televisie, schreef talloze bijdragen voor de kerstbijlage van de verschillende dagbladen en stond zijn mannetje aan de tafel van de talkshow Op1 over christelijke feestdagen die volgens de burgemeester van Breda maar op een andere datum gevierd moesten. Thomas Quartier, we hebben het over hem, staat zijn mannetje en doet in niets denken aan een contemplatieve monnik die zeven keer per dag bidt, de eenzaamheid van zijn kloostercel zoekt en zijn plaats heeft in het gemeenschapsleven van een abdij. En toch is deze benedictijn dat ook allemaal. Sterker nog, ik weet zeker dat zijn zichtbaarheid in de wereld van alledag alleen maar mogelijk is vanuit de stilte, het gebed en het gemeenschapsleven van een abdij. Daar wordt zijn innerlijke vrijheid gevoed, daar krijgt zijn ziel de adem voor de boodschap aan de wereld, daar begint het verlangen naar God. Dat is een constante uitdrukking in al zijn lezingen, boeken en optreden: je bent niets als mens als je niet gedreven wordt door een verlangen naar God. Want dat houdt hem gaande, ook als theoloog des vaderlands.

Zoekende mens van deze tijd
Thomas Quartier is een missionaire monnik die altijd op zoek is. Ik leerde hem jaren geleden alweer kennen als rituelendeskundige op een symposium van een uitvaartonderneming. Hij werkte toen als docent aan de universiteit en wist alles van de wereld van rouw en afscheid. Maar hij maakte vooral indruk op mij omdat hij in dat seculiere gezelschap wees op de uniciteit van christelijke rituelen: als handvatten van troost en geborgenheid wanneer we met lege handen staan, als richtingwijzers naar een leven door de dood heen, als tochtgenoten in een land waar niemand de weg kent. Sindsdien zijn we bevriend en trekken we samen op als katholieke broeders. Hij meer en meer vanuit de wereld van het klooster in Doetinchem en nu in Leuven, ik vanuit het domein van de geschreven en visuele media. We zijn verbonden met elkaar omdat ik in hem de zoektocht herken om vanuit het verlangen naar God de wereld van de hedendaagse mens te bereiken. Hij is een missionaire monnik die niet kan leven zonder zijn stabiliteit met de broeders in Leuven maar altijd weer die genade van het geloof wil delen met de zoekende mens van deze tijd.

Spiritueel drielandenpunt
Niets gaat hij daarvoor uit de weg. Want hij staat ook zingend zijn mannetje. Dan is hij bijna de performer die verhalen en popklassiekers met elkaar verbindt en zo jongeren in hun hart raakt. Maar even makkelijk schrijft hij zelf teksten en presenteert die zingend met een cd. Geboren Duitser, biddende Belg, docerende Nederlander, Thomas Quartier is het spirituele drielandenpunt. En daarom bereikt hij zoveel mensen. Ook omdat hij de taal van die mensen spreekt. Met hun twijfels, hun onzekerheden, hun dilemma’s. Dat is ook zijn machteloosheid. Alleen dat troost al. En dan neemt hij de mensen van deze tijd mee in de waarden van het kloosterleven: regelmaat, deemoed, stilte, eeuwigheid en contemplatie. Als een spiegel om op weg te gaan, als een richtingwijzer naar een nieuw verlangen. Dat is het verlangen naar God. Want met dat verlangen kun je omarmen wat op je pad komt, zo schrijft hij in zijn eerste boek als theoloog des vaderlands. Dat verschijnt dit weekend, zoals het ook in Vlaanderen en Duitsland op de markt komt. Met een boodschap voor iedereen die worstelt met de gevolgen van deze pandemie. Wie je ook bent, waar je ook werkt en hoe je levenssituatie ook is, je ontkomt er niet aan je te verzoenen met dat wat op je pad komt. En de kloosterwaarden zijn dan geen oplossing of kant-en-klaar-recept, nee, ze zijn een spiegel die je helpen om jouw weg te vinden in je leven.

Leo Fijen

 

Thomas Quartier

Blijven, omarm wat op je pad komt

180 pagina’s

€ 19,90

een uitgave van Adveniat samen met Halewijn

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!