Weekbrief Leo Fijen – 16 december

Successen in de regen van Orval

Koud was het in Orval, met veel regen en harde wind daarbij. Maar misschien was dat wel een uitkomst. Want daardoor was ik bij het bezoek aan de trappistenabdij van Orval in de Belgische Ardennen gedwongen om naar binnen te gaan, letterlijk en figuurlijk. Om bij het haardvuur en op zijn kamer te praten met vader-abt Lode van Hecke en van hem te horen dat het er in het leven om gaat je onbaatzuchtig aan de ander te geven en zo vruchtbaar te worden. Je kunt het leven alleen maar doorgeven als je je geeft aan de ander, er onvoorwaardelijk bent voor de ander. Daarin kan ook de Ander tastbaar worden. Zo ging ik in Orval afgelopen weekend ook figuurlijk naar binnen. Het meest indringend gebeurde dat bij de vespers op zondag. Daar was na afloop de uitstelling van het Allerheiligste. Die stond in het licht, ik zat in het donker. Ik keek naar Christus en werd gevuld. Omdat Hij me zag in het donker.

Christus was dichtbij en gaf me warmte, in de Advent. Zoals Christus zo veel plekken warmte geeft in de katholieke kerk. Komende week verschijnen er weer cijfers over kerkbezoek en kerkbetrokkenheid. Het zal allemaal weer minder zijn, is ongetwijfeld de teneur. En toch komt het Licht van Christus weer tot ons. Over ruim een week met Kerstmis, maar ook in zo veel boeiende initiatieven.

Die heb ik op een rijtje gezet voor een klein boekje rond de feestdagen: succesverhalen in de katholieke kerk. Dat is de titel, met aandachtspunten voor elke geloofsgemeenschap. In de kou van dit derde weekend in de Advent word ik daar ook warm van. Het gaat niet alleen om cijfers en statistieken, het draait om mensen die in naam van Christus het verschil maken. We kijken uit naar de geboorte van Christus, maar we mogen ondanks statistieken en cijfers blijven dromen van de toekomst van de kerk.

Succesverhalen in de katholieke kerk telt 60 pagina’s, kost slechts 2 euro en is zeer bruikbaar voor elke kerk in de aanloop naar Kerkbalans in 2019.

Leo Fijen