Weekbrief Leo Fijen – 16 augustus

Als richtingwijzer voor iedereen de weg een kwijt is in deze ingewikkelde tijden

Kerk in tijden van corona
Het is vrijdagmiddag, bijna weekend. Om me heen staan de covers van alle boeken en uitgaven van de afgelopen drie maanden: bidden in tijden van beproeving, het wonder van de kleine goedheid, leven als een kluizenaar, wat is wijsheid en stap voor stap. Het zijn projecten die alleen maar in deze tijd van corona konden ontstaan. Ze hebben meerdere drukken beleefd en heel veel mensen troost gegeven. Ik ervaar het als een groot voorrecht dat ik dit mocht doen en zo instrument van de Schepper mocht zijn.

Alle aandacht op het wezenlijke
Zelf heb ik ook een beetje als kluizenaar geleefd, alleen op de redactiekamer van de uitgeverij Adveniat in Baarn. En ik durf te zeggen: bij alle verdriet om zoveel sterfgevallen heb ik deze maanden ook als een gezegende tijd ervaren. Omdat in de crisis alle aandacht op het wezenlijke kan zijn. Niets leidt meer af, alles wordt relatief bij zoveel verdriet en eenzaamheid. Juist nu ontdek ik andermaal in mijn leven dat het niet om mij maar om de ander gaat: wie is je naaste, hoe kun je helpen en waar verschijnt in de ander de Ander? En wat kan ik doen om dat naar voren te brengen in uitgaven die troosten en bemoedigen?

Zesde boek in drie maanden tijd
Op deze vrijdagmiddag kijk ik naar de drukproeven van het zesde boek in drie maanden: Kerk in tijden van corona. Steeds vaker heb ik het gevoel gehad dat ik met lege handen stond in mijn dorpskerk. Looplijnen, stickers, anderhalve meter, spuitbussen met desinfecterende middelen, niet mogen zingen: het is de werkelijkheid. En in die werkelijkheid mogen we kerk zijn. Ik wist de weg niet meer, tastte in het duister en vroeg toen kerkleiders, theologen, katholieken en protestanten, Vlamingen en Hollanders: kennen jullie de weg in deze tijden van corona?

Eerste exemplaar
Ze leverden allemaal hun bijdragen in. Op tijd. Met veel verschillende inzichten. Als een oriëntatie op de rol van de kerk: over de relatie tussen onlinevieringen en vieringen op anderhalve meter, over de sacramentaliteit, over kansen op diaconaal vlak. Ieder die wil weten hoe het verder gaat met de kerk, doet er goed aan dit boek te lezen. Omdat de weg weer een beetje zichtbaar wordt naar een kerk die God bij de mensen brengt en de mensen weer gemeenschap laat zijn. Komende dinsdag wordt het gepresenteerd, in het huis van de Protestantse Kerk in Utrecht. Bisschop Gerard de Korte en scriba René de Reuver nemen het eerste exemplaar in ontvangst.

Leo Fijen

Kerk in tijden van corona
uitgave van Adveniat,
144 pagina’s,

€ 19.50

Meer informatie of bestellen? Klik hier.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!