Weekbrief Leo Fijen – 15 december

Benedictijnen zingen en praten over kersttijd

Op een koude dinsdagmiddag ben ik in Egmond-Binnen, aan de Abdijlaan. Daar heb ik afgesproken met Bram, de secretaris van vader-abt en de grote regelaar in het klooster. Hij gaat zingen Rorate caeli, de klanken en woorden die ons zo doen verlangen naar de druppels van gerechtigheid uit de hemel in deze tijd van duisternis, boosheid en individualisme. Niets is mooier dan dit lied voor de Advent. Als Bram zingt, kijk ik naar de ramen in de kerk en zie het steeds donkerder worden. De klanken worden alleen maar mooier, nu het buiten ook begint te stormen. Bram zingt rustig verder: Veni, veni Immanuel. En daarna als toegift een Engelse Carol.

Video’s

We hebben opnames gemaakt van deze drie liederen. Ze zijn de komende weken te zien en te horen, op de website van de abdij, maar ook op kloostermagazine.nl. Die video’s voegen we sinds deze Advent met grote regelmaat toe aan de gemeenschap rond het magazine Klooster! Want we zien dat er meer bezoekers komen zodra er video’s te zien zijn. Daarom zal vader-abt Gerard Mathijsen de komende weken spreken over de betekenis van Rorate Caeli en over Nieuwjaar en de openbaring van de Heer. Gastenbroeder George zal een persoonlijk verhaal vertellen bij de derde en vierde zondag van de Advent. En hij doet dat ook over de Kerstnacht en over het feest van de Heilige Familie.

Video’s met Kerstmis

Ik kondig het op deze plek aan omdat deze weekbrief altijd op vrijdagmiddag bij de leden van deze digitale gemeenschap komt en vooruitwijst naar de zondag. Maar Kerstmis valt op twee dagen door de week. Ook dan zullen er video’s te zien zijn. Monniken zijn via het gebed altijd al verbonden met iedereen, maar gaan dat nu ook realiseren op een digitale en visuele wijze. De betekenis van het gebed mag niet overschat worden.

Toekomst voor kloosterleven in Egmond

Deze communiteit van benedictijnen in Egmond-Binnen heeft de afgelopen maanden veel te verwerken gehad. En toen ze dachten dat alles weer wat rustiger werd, kreeg een novice die zo veel beloofde voor de toekomst een hartinfarct. En die was nog niet wonderbaarlijk overleefd of deze novice moest voor een andere ernstige operatieve ingreep naar het ziekenhuis. Weer was het een angstige situatie, weer werd er gebeden. En weer kreeg deze novice tijd van leven. Toen we klaar waren met de opnames, kwam hij binnen lopen. Geen centje pijn een paar dagen na de operatie. En goede perspectieven. Ik feliciteerde hem met zijn gezondheid en zei hem: God wil dat er toekomst is voor benedictijns leven in Egmond-Binnen.

Leo Fijen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!