Weekbrief Leo Fijen – 14 november

Journalist Jan Vriend tovert doopbewijs Wim Sonneveld tevoorschijn

Klassieker Het Dorp van Wim Sonneveld begon met doop in Frans klooster Solesmes
Het moment zal ik niet gauw vergeten, het belletje van Jan Vriend. Hij telefoneert wel vaker, hij meldt zich geregeld, maar dit keer was zijn toon dwingender dan ooit. Of ik wist dat het 75 jaar geleden is dat Wim Sonneveld gedoopt is en katholiek geworden is. Nee, dat wist ik niet, dat zat niet in mijn systeem. Is dat alles, vroeg ik. Nee, luidde het krachtige antwoord. Hij is gedoopt in de abdij van Solesmes, het moederklooster van Vaals, en leerde zo de wereld van abdijen kennen. Daar bleef hij komen, Wim Sonneveld, ook omdat hij zo heel weinig geld nodig had om door Zuid-Frankrijk te toeren. Geen jeugdherbergen, geen goedkope hotels, maar een tocht langs kloosters. Zo wist Jan Vriend te vertellen. Uiteindelijk is Wim Sonneveld zo verliefd geworden op Frankrijk, kocht daar een huisje en leerde zo La Montagne van Jean Ferrat kennen. Uiteindelijk vertaalde Friso Wiegersma deze tekst en zong Wim Sonneveld de woorden onze harten in. Dat deed hij zo goed dat Het Dorp bij onze identiteit als Nederland hoort. Wie Nederland wil begrijpen, kan niet om dit lied heen.

Van Vaals naar Solesmes
De rest is geschiedenis, lachte ik. Wil je nu zeggen, probeerde ik het nog eens, dat Nederland deze prachtige tekst en dit gevoelige lied nooit had leren kennen als Wim Sonneveld niet langs de Franse kloosters was gegaan. Inderdaad, zonder zijn doop en de liefde voor Frankrijk en Franse kloosters was het dorp niet tot ons gekomen, bevestigde Jan Vriend door de telefoon. Toen ik dat hoorde, deed ik iets wat ik niet gauw doe: ik gaf hem een voorschot en moedigde hem aan direct naar Solesmes te rijden en de weg terug langs de Franse kloosters te maken. En zo gebeurde het, met dank aan abt Ad Lenglet van Vaals en monnik Mathieu Wagemakers in Vaals die een aanbeveling opstelden en het zo mogelijk maakten dat Jan Vriend zich kon melden bij Jean-Philippe, benedictijn van Solesmes, het moederklooster van Vaals. Daar voltrok zich het magische moment: dat Jean-Philippe het doopbewijs van 75 jaar geleden toonde. Jan Vriend reisde verder door Frankrijk, op zoek naar het verhaal achter Het Dorp. En dat verhaal haalde hij ook bij coryfeeën als Joop van den Ende, André van Duin, Karin Bloemen en Albert Verlinde. Ze vertellen allen hun verhaal over Het Dorp.

Aandacht op tv, radio en in kranten
Dat is allemaal vastgelegd in een boek dat een mooi cadeau kan zijn in de feestmaand december, een bewaarboek met unieke beelden van Solesmes en met bijzondere anekdotes over Het Dorp. In de Evergreen Top 1000 van Radio 5 is Het Dorp nummer 2. En straks in de Top 2000 tussen Kerstmis en Oud en Nieuw eindigt Het Dorp zeker weer bij de top van het klassement. Deze vrijdag vertelt journalist Jan Vriend zijn verhaal op televisie in Tijd voor Max op NPO 1, maandag volgt NPO Radio 2 tussen 14.00 en 16.00 uur en later volgende week komen ook landelijke kranten met een verhaal over dit boek. Het gebeurt me niet vaak dat er zoveel aandacht is voor een boek van Adveniat, aandacht die begint met de doop in het klooster van Solesmes. Daarom hoort dit boek bij de uitgangspunten van onze uitgeverij. Soms komt alles samen: een kloosterlijk verhaal wekt de belangstelling van vele media. Het is een mooi einde van een bijzonder jaar voor de uitgeverij Adveniat.

Leo Fijen

 

Wim Sonneveld, van klooster tot het dorp

Jan Vriend

120 pagina’s

verschijnt 12 november

kost € 14.90

Uitgave van Adveniat, lees meer of bestel.

 

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 35!