Weekbrief Leo Fijen – 14 maart

Negen dagen bidden tot Sint Jozef is schot in de roos met 2000 exemplaren binnen één week

Noveen smeedt band door alle talen en landen van herkomst heen
Mijn oom is jarig rond het Hoogfeest van Sint Jozef. Misschien hebben zijn ouders, mijn oma en opa, hem daarom wel Jos genoemd. Als opmaat voor dat feest en zijn verjaardag stuurde ik hem vorige week het noveenboek Negen dagen bidden tot Sint Jozef. Gisteren reageerde hij per telefoon en vertelde het volgende verhaal over zijn broers en zus. Die konden geen huis krijgen in het dorp Halfweg waar ze opgroeiden. Daarom wilde mijn opa huizen bouwen op een weiland naast de Jozefschool. De gemeente wilde er niet aan en lag dwars. Mijn opa besloot daarop te bidden tot Sint Jozef, negen dagen lang. Op de negende dag viel er een brief van de gemeente op de deurmat. Met de mededeling dat er toch een vergunning werd gegeven. Daarop werd er snel gebouwd en kwamen er huizen beschikbaar in Halfweg. Daar werd ik geboren, in de Julianastraat, 65 jaar geleden. En ik wist tot gisteren niet dat Sint Jozef zo’n grote rol had gespeeld in de bouw van de straat waar mijn leven begon.

Jozefjaar
Zoals ik ook geen idee had dat zovele mensen leven en bidden, met Sint Jozef in hun hart, onder de grond en op hun nachtkastje. Paus Franciscus leeft met Sint Jozef op het nachtkastje. Daar geeft hij zijn zorgen af als hij gaat slapen. En met de afkondiging van het Jozefjaar heeft de paus daar ook een andere en meer diepere betekenis aan gegeven. Deze Jozef is een icoon voor velen in deze tijden van corona vanwege de waarden die hij heeft voorgeleefd: geduld, moed, trouw, aanvaarding, dienstbaarheid in stilte, vaderschap, luisterbereidheid, gehoorzaamheid en rechtschapen bestaan. Die waarden staan centraal in het gebedenboek Negen dagen bidden tot Sint Jozef. Het noveenboek is nog geen week uit of er zijn al bijna 2000 exemplaren van verkocht. Dat geeft ook aan hoezeer Jozef ons hoop en kracht geeft in deze moeilijke tijden.

Yussuf
Toen ik mijn oom dit boekje voor zijn verjaardag stuurde, kreeg ik een lange brief terug. Met nog een ander verhaal. In hoorn is hij bevriend met Syriërs en Irakezen. Vaders en zonen heten daar Yussuf. Daarom noemen ze mijn oom ook Yussuf. Een kleinzoon van de Syriërs is geboren op 26 januari, de verjaardag van mijn opa, de vader van mijn oom. Die sluit zijn brief af, met de volgende woorden: een noveen smeedt een band dwars door alle talen en landen van herkomst heen. Daarom ondertekende mijn oom zijn brief met een hartelijke groet van Yussuf.

Leo Fijen

 

Ook geïnteresseerd?

Kijk hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!